Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Január 29. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Átadják a megújult Madách-kastélyt Alsósztregován

Átadják a megújult Madách-kastélyt Alsósztregován

Szerdán, január 30-án kerül sor a Közös örökségünk: Madách című projekt ünnepélyes lezárására a szlovákiai Alsósztregován.

A projekt keretében teljesen megújult az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhely, az alsósztregovai Madách-kastély. Ez Madách Imre szülőhelye, itt írta Az ember tragédiáját, s végső nyughelye is a kastély parkjában található.

Az emlékhelyet a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma gondozza, mely a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozik. A szlovák–magyar határ közelében, Nógrád megye területén található a másik Madách-emlékhely, a csesztvei Madách Imre Múzeum, melynek fenntartója a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezethez tartozó Palóc Múzeum. Magyarország és Szlovákia EU-s tagsága egyedülálló lehetőséget teremtett a regionális és európai együttműködés kialakítására a két intézmény között, melynek keretében közös projektet készítettek, és a Magyarország–Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007–2013 évekre szóló kiírásában vissza nem térítendő támogatást nyertek az alsósztregovai kastély és a csesztvei Madách-kúria felújítására, közel 2 millió euró összegben. A felújítási munkálatok 2010-ben kezdődtek és a napokban fejeződtek be. Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója elmondta, a következő feladat az új állandó kiállítás létrehozása lesz, emellett folyamatban van a Madách-síremlék felújítása.

A szerdai ünnepélyes projektzáró rendezvény 10.30-kor kezdődik az alsósztregovai Aquatermal hotelben. Üdvözlő beszéded mond Jarábik Gabriella, a SZMKM igazgatója, köszöntőt pedig Rastislav Púdelka, a SZNM főigazgatója és Becsó Zsolt, Nógrád megye elnöke. A projektet Molnár Ildikó (Palóc Múzeum), valamint Tuba Lajos projektmenedzser ismerteti. Az építkezés szakmai részleteiről Papp Zsolt (Léva) beszél. A Madách-kastély felújításáról szóló dokumentumfilm megtekintése után sor kerül a kastély ünnepélyes átadására. A rendezvény Madách Imre sírjának megkoszorúzásával zárul. Ünnepi beszédet mond A. Nagy László kisebbségi kormánybiztos.

Címkék: Madách

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.