Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 27. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tinédzserkori élet befolyásolja a stroke kockázatát

A tinédzserkori élet befolyásolja a stroke kockázatát

A gyermek-és tinédzserkori egészségügyi szokásaink döntő szerepet játszanak a stroke kialakulása tekintetében. A szélütés elleni védelemmel jó nem megvárni, amíg a rizikófaktorok, mint a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség kialakul - figyelmeztet a Fox News cikke.

Amennyiben már gyermekkorában olyan területen él, például magas légszennyezettségű városban, amely növeli a stroke kialakulásának kockázatát, az meghatározó lehet felnőttkori egészségügyi állapotát illetően.

Az életmódbeli szokások - mint a mozgás, az egészséges táplálkozás, a testsúly szinten tartása - azonban ezt ellensúlyozhatják.

Amerikában megnézték, hogy azok, akik az úgynevezett Stroke Belt (az a 11 államot magában foglaló terület, ahol jóval nagyobb arányban fordul elő a betegség) területén élték első 12 évüket, vagy 13-18 éves koruk között, azoknak 22 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a szélütés kialakulására.

Bár az nem világos, hogy annak, aki később elköltözik, továbbra is magas lenne a kockázata, szakértők szerint ha továbbra is fennáll a megemelkedett rizikó, annak oka, hogy gyerek és tinédzserkorban alakulnak ki az alapvető egészségügyi szokások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.