Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Július 17. 07:56, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Különleges fényművészeti installációk láthatók az INOTA Focus: RADIANCE fesztiválon

Különleges fényművészeti installációk láthatók az INOTA Focus: RADIANCE fesztiválon

Neves magyar és nemzetközi alkotók fényművészeti installációival várják az érdeklődőket augusztus 30. és szeptember 1. között a Várpalota melletti inotai hőerőmű területén.

Tavaly hatalmas érdeklődés övezte az EKF-program eseményeként létrejött INOTA Fesztivált, ezért - ugyan kisebb változatban - de ismét megrendezik azt, a rendezvény fényművészeti programját folytatva - mondta el a fesztivált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezérigazgatója. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.

Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere elmondta, hogy a fesztivál helyszínéről, a lezárt, egykori ipari létesítmény újrahasznosításáról a terület tulajdonosa és az önkormányzat is folyamatosan gondolkodik. Az alpolgármester reményének adott hangot, hogy a helyszín hosszú távon jól működő fesztiválterületté tud alakulni.

Besnyő Dániel, az INOTA projekt egyik vezetője, fényművészeti kurátor elmondta: a háromnapos eseményen egyetlen hatalmas bejárható kiállítótérré válik az erőművi övezet, ahol holland, francia, szlovák, orosz, kolumbiai és magyar művészek helyspecifikus installációit láthatja a közönség. A művészek több olyan felületet fognak fénnyel festeni, melyek újraértelmezik az inotai erőmű épületkomplexumát.

A szervezők tájékoztatása szerint a Hollandiából érkező Helen Blanken Heliotrope installációjának mozgó pengéit a Nap felé forduló, burjánzó növények ihlették, a barceloniai Mareo a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a szlovákiai Ausgang Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg alkotásával.

Az eseményen közreműködik a több művészeti ágat keresztező Boris Acket is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után állít ki Várpalota mellett, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX.

A magyar alkotók közül a nagyközönség többek között Battha Gáspár installációját, Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUS nevű projektjét; valamint a Lightspray Visual fényfestéseit láthatja.

Az augusztus végi fesztiválon a Nine Inch Nails billentyűseként is ismert Alessandro Cortini, valamint több progresszív magyar zenész és dj is fellép.

Vasárnap családi napot rendeznek, melyen egyebek mellett kreatív workshopokkal és sétákkal várják az érdeklődőket a szervezők.

Az INOTA Fesztivál fényművészeti pályázatot hirdet, a nyertes pályázó installációja pedig az INOTA Focus: RADIANCE program része lesz.

Bővebb információk a programokról a www.inotafestival.hu weboldalon találhatók.

Címkék: Inota

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.