Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 06. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: vatican news rome

A pápa Nagycsütörtökön a lábmosás szertartásán!

A pápa Nagycsütörtökön a lábmosás szertartásán!

Az élet akkor szép, ha segítjük egymást.

Ferenc pápa a római Casal del Marmo fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében tartotta az Utolsó vacsora szentmiséjét. Arra emlékeztetett, hogy tanítványai lábát mosva az Úr a nemes szívből fakadó alázat és szolgálat fontosságára tanít.

Nagycsütörtökön Ferenc pápa Róma egyik városnegyedébe látogatott, ahol a Coena Domini szentmisét a Casal del Marmo fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében mutatta be. A szertartás során tizenkét fiatal lábát mosta meg. Sokszínűség jellemezte a 14 és 25 év közötti korosztályt, a kiválasztott tíz fiatal férfit és két fiatal nőt, akik közül kettő szinti származású, a többiek Horvátországból, Szenegálból, Romániából és Oroszországból valók, különböző vallási hagyományokat képviselve. A pápa korábban 2013-ban, közvetlenül pápává választása után járt a Casal del Marmo intézményben, amikor úgy döntött, hogy a nagycsütörtöki „Coena Domini” liturgiát ott tartja.


Gyengédség
A Casal del Marmo börtönben kábítószerkereskedőket, tolvajokat, erőszakot és gyilkossági kísérletet végrehajtott fiatalokat tartanak fogva. Azonban a gyengédség érzése uralkodott bennük, amikor a pápa rájuk tekintett, meghallgatta történeteiket, és amikor ártatlan büszkeséggel elítélték fogva tartásuk okait. A pápa viszonozta ezt a gyengédséget amikor elvégezte az ősi és mindig megindító lábmosás szertartását. „Lefegyverez bennünket ezzel a hatalmas kedvességgel, ami visszavezet minket a lényeghez” - mondta Maria Teresa Iuliano, a börtön igazgatónője. Ő is izgatott volt, a lap, amelyre a pápához szóló beszédét írta, remegett a kezében: „Mindenki nevében szeretném megköszönni ezt a csodálatos költőiséget, amelyet ma nekünk ajándékozott”.


Tömegek Róma utcáin
Az igazgatónő fogadta a pápát, amikor megérkezett a fiatalkorúak börtönébe, amely rövid, 15 perces távolságra van a vatikáni Szent Anna-kaputól, ahol a hívek az út mentén két nagy sorban üdvözölték a pápát és kísérték autóját okostelefonjukkal. Majdnem megrohanták a tömegek, amikor a Vatikán közeli utcán, a via del Mascherinón a pápa megállította az autót, hogy üdvözöljön egy kerekesszékes fiatalembert. Ezután a kocsi a Tevere-parton haladt végig, a lámpáknál megállt autókat kikerülve, a turisták között, akik meglepetésükben „Úristen!” kiáltással reagáltak, amikor az autó ablakában meglátták a pápát. Délután 4 órakor érkezett a börtönbe, ahol a fiatal, 35 éves pap, Don Nicolò mutatta be a szentmisét Ferenc pápa vezetésével.

Nemes szív
A pápa rögtönzött homíliájában a liturgia evangéliumi szakaszára összpontosította gondolatait, amely arról számol be, amikor Jézus egy nappal kínszenvedése előtt megmossa tanítványai lábát az alázat és a szolgálat gesztusával. Abban a korban ezt egy rabszolga végezte volna. A pápa hangsúlyozta, hogy milyen szép lenne az élet, ha ezt a gesztust és lelkületet követnénk a mindennapi életünkben, segítve egymást, ahelyett, hogy világi módon csalnánk meg vagy használnánk ki egymást. Az egymás segítése, akár egyszerű emberi gesztusokkal is, a nemes szívből fakad – jegyezte meg a pápa. Jézus ma is a „szív e nemességére” akar tanítani és bátorítani.
Elbátortalanodhatunk attól vagy szégyellhetjük azt, amit magunkban hordozunk, de Jézus mindent tud rólunk, és „úgy szeret minket, ahogy vagyunk”, megmossa mindannyiunk lábát. A pápa rámutatott, hogy soha nem szabad megijednünk gyengeségeinktől, és biztosak lehetünk abban, hogy az Úr el akar kísérni minket utunkon, „kézen fog minket, hogy ne legyen olyan nehéz az életünk”.

Arra kaptunk hivatást, hogy segítsük egymást
Befejezésül Ferenc pápa kifejtette, hogy a jelenlévő tizenkét fiatal lába megmosásának gesztusa nem csupán folklorisztikus gesztus, hanem annak a jele, hogy miként viselkedjünk egymással – segítsük egymást, mutassuk ki az egymás iránti szeretetet és tiszteletet mindenki hatalmas méltósága iránt, még bűnösként meglevő gyengeségeinkben is. Ha elfogadjuk ezt a hozzáállást és a szolgálat lelkületét, sok igazságtalanságot enyhíthetnénk világunkban. Ezt követően arra emlékeztetett, hogy a munkanélküliség, a családok szétesése, a túlélésért való küzdelem, a gyengeségeinknek való behódolás mindannyiunkkal bármikor megtörténhet. Az Úr a lábmosással emlékeztet bennünket az irántunk érzett határtalan szeretetére – tette hozzá a pápa. Bármilyen helyzetben vagyunk is és bármilyen gyengeségünk is van, az Úr mindig mellettünk van, soha nem hagy el minket.

Ajándékok
A szentmise végén a pápa megáldotta Boldog Pino Puglisi atya, a híres szicíliai plébános tiszteletére elhelyezett emléktáblát a kápolnában. A papot meggyilkolták, mert szembeszállt a szervezett bűnözéssel. A pápa köszöntötte a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezett fiatalokat. Ajándékba kapott egy keresztet, amelyet faipari tanfolyamuk során készítettek, valamint a fiatalok által készített kekszet és tésztát. A pápa rózsafüzért és az olasz hagyományoknak megfelelően nagy húsvéti csokoládé tojásokat adott nekik, valamint a Casal del Marmo intézet igazgatónőjének és munkatársainak.

A remény szavai
Ferenc pápa távozásakor a fiatalok hangja visszhangzott a sárgára festett folyosón. Volt, aki letérdelt, ahogy a tolószék elhaladt mellette mondván: „Köszönöm ezt a látogatást”. A pápa kedvesen mosolygott a jelenlevőkre. Majd megállt, hogy ismét üdvözölje az igazgatónőt és a parancsnokot, aki hangsúlyozta: „Mottónk a remény visszaadása. Nagyszerű példaadásával megerősítette reményünket, és ezzel segített nekünk, hogy visszaadjuk azt ezeknek a fiataloknak”. „Bátorság, csak így tovább” – hangzott a pápa buzdítása. Végül a szokásos kérésével fordult hozzájuk, mielőtt közel kétórás látogatása elteltével autóba szállt, amikor a nap már lemenőben volt a fák mögött: „Imádkozzatok értem! Igen értem, ne ellenem.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.