Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. December 29. 17:15, péntek | Helyi
Forrás: ujsagmuzeum/web/zsuffa csaba

A MESEAUTÓ TÖRTÉNETE - MI LETT A POMPÁS KOCSIVAL A FILM FORGATÁSA UTÁN?

A MESEAUTÓ TÖRTÉNETE - MI LETT A POMPÁS KOCSIVAL A FILM FORGATÁSA UTÁN?

Kevesen tudják, az 1934-ben bemutatott Meseautó című filmben szereplő Horch 780-as kabrió egy bizonyos báró Dániel Tibor tulajdonában volt, csak a forgatás idejére adta kölcsön a luxusautót,

amely után a fél ország sóvárgott.

A báró könnyedén átengedte a több mint öt méter hosszú meseautót, mivel több luxusautó is állt a garázsában.

A dúsgazdag báró nem volt ismeretlen a pestiek számára, 1929-ben például azzal került be az újságokba, hogy egy hajnalon a méregdrága Mercedes autójával a vásárra készülő árusok közé hajtott a Duna parton.

Egy idős nő súlyosan megsérült. Mint kiderült, a báró – aki az éjszakát pesti kaszinókban töltötte és italból is jócskán fogyasztott a tanúk szerint – egyszerűen ráunt, hogy az árusok miatt nem tud haladni és gázt adott.

Így nézett ki belülről a Meseautóban látott kocsicsoda.

Tőle kölcsönözték tehát az autócsodát, amely 125 km/órás végsebességre volt képes és 21 litert fogyasztott száz kilométeren. Részben ez az autó tette híressé az amúgy bájos és szerethető Meseautót, amelynek bemutatója után az egyik újság játékot hirdetett. A mozijeggyel lehetett részt venni a sorsoláson és akinek a nevét kihúzták, másnap a lakása, háza elé ment a meseautó és sofőr vitte sétakocsikázásra.

A Törzs Jenő és Perczel Zita főszereplésével készül film igazi kasszasiker lett, persze kellett hozzá egy jó történet és Kabos Gyula briliáns játéka. A kocsi kapcsán amúgy már a forgatáson bajba került a stáb, ugyanis Perczel Zita az autó volánja mögött érkezett az egyik pesti jelenetre.

A luxusautót látva a rend egyik éber őre le is intette, ám Perczelnél nem volt hajtási igazolvány. A rendőr a helyszínen megbírságolta. Hiába, rendnek kell lennie.

A film óriási siker lett, a vetítés jogait az Egyesült Államoktól kezdve a francia gyarmatokig sokfelé megvették, más kérdés, hogy Németországban viszont egyből betiltották, mert túl sok volt benne a zsidó származású szereplő.

Volt, aki a társkereső apróhirdetésébe is beleszőtte a meseautót: „Melyik úrilány lenne egy önálló úri fiú, érdekmentes partnernője. Meseautó jeligére a kiadóhivatalba.”

Az autót a forgatás után visszaadták a bárónak, ő pedig – hiába, híres lett a kocsi – az eladás mellett döntött.

És ebből lettek a bonyodalmak. Két autókereskedőt bízott meg az üzlet lebonyolításával és mindezért jutalékot ígért nekik. A kereskedők meg is mutatták az autót a milliomos bőrgyárosnak, Vincze Ernőnek, aki öt próbaút után úgy döntött, ha megfelelő az ár, megvásárolja a meseautót.

Két hónapig ment a huzavona a vételáron, de végül nem tudtak megállapodni. Ez után viszont a trükkös bőrgyáros jelentkezett a bárónál, hogy megvásárolja az autót, de hagyják ki a kereskedőket az üzletből. 1935. április 10-én, a bőrgyáros elegáns irodájában egymás tenyerébe csaptak. Mindez a két kereskedő fülébe is eljutott, akik viszont jelentkeztek a jutalékért. Elzavarták őket.

A film főszereplői: Törzs Jenő és Perczel Zita. Fotó: Arcanum/Színházi Élet

A pórul járt kettős viszont nem hagyta annyiban, elmentek a hatóságokhoz megtudni, mennyi volt a vételár, hogy megfogalmazhassák a követelésüket.

Csak ott derült ki, hogy csupán 4100 pengőért adta el a meseautót Dániel Tibor. Magánnyomozásba kezdtek, s megtudták, csak papíron ennyi, a valóságban 8600 pengő volt a vételár. És nem hagyták annyiban.

Megfenyegették a bárót, ha nem kapnak jutalékot, az adóhatósághoz fordulnak és elmesélik a trükközést. A báró erre megijedt és gyorsan jelezte a hatóságnak, hogy zavarában rossz eladási árat tüntetett fel és szólt a bőrgyárosnak is. Az esetből végül bírósági ügy lett, ott azonban a testület úgy látta, a báró és a bőrgyáros csak feledékenységében írt be rossz vételárat. A kereskedők azóta is várják a jutalékukat.

A meseautó így végül Vincze Ernőnél kötött ki 1935-ben, de, hogy utána mi lett a kultikus gépkocsival, arról sajnos nincs hír. Lehet, hogy a II. világháború alatt lett az enyészeté, de az is megeshet, hogy még túlélte a világégést. A legjobb persze az lenne, ha holnap valaki felfedezné egy elhagyott pajtában.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.