Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 20. 11:20, péntek | Helyi
Forrás: mnaszorb/race1/web/zsuffa csaba

Az autósport legendája, Ferjáncz Attila

Az autósport legendája, Ferjáncz Attila

A magyar autósport legnagyobb legendájára, Örökös Magyar Bajnokára emlékezünk.

Sztárok voltak mindenhol. Ferjáncz Attila és Dr. Tandari János

Ferjáncz Attila pályafutása során két Európa-bajnoki bronzérmet, 23 Eb-futamgyőzelmet, 29 rali országos bajnoki címet szerzett és 3 alkalommal nyert hegyi országos bajnoki címet.

1972-ben, 1974–1982 között, 1986-ban és 1987-ben az év magyar autóversenyzőjének választották, 1981-ben pedig a Sportérdemérem arany fokozatának kitüntetettje lett.

2000-ben kimagasló pályafutása elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Ferjáncz Attilának már az első versenye emlékezetesre sikerült, ugyanis 1964-ben a Műegyetem Rakparton a családi Wartburggal tolatva teljesítette a pályát, mert a rajt pillanatában megszorult a váltó.

Két Wartburggal teljesített szezon után már magyar bajnoknak mondhatta magát, Bodnár György navigátorral 1966-ban az 1000 köbcentis géposztályban győzedelmeskedtek. Ezt követően már Zsembery Jenő navigátorral indultak első nemzetközi versenyükre egy Opel Kadett Coupéval az NDK-beli Pneumant Rally-ra.

Zsembery Jenő és Ferjáncz Attila

A legnagyobb sikerek a Renault-kal érkeztek. 1967-ben a Magyar Autóklub sportosztályának három Renault 8 Gordinijéből az egyiket Ferjáncz kapta, majd Zsemberyvel együtt a nemzetközi Castrol Rallyn abszolút 20. helyen értek célba, kategóriájukban pedig nyolcadikak lettek.

A München-Bécs-Budapest ralit már az abszolút 12. helyen fejezték be és megnyerték a magyar bajnokságot.

A Gr.2-es Renault R8 Gordini

Később Ferjáncz megvásárolta az R8-as Gordinit és ez volt az első raliautó rendszám, amit a szurkolók is megjegyeztek: CZ 00-17. Nem a csíkos autó és nem is a bajnoki cím miatt volt emlékezetes az 1969-es év, hanem a titkos Zsembery-féle itiner miatt.

A magyar páros franciáktól átvett pályafelírási módot svéd vb-menőktől ellesett praktikákkal finomította, hozzátették az ötleteiket, és így alakult ki a nálunk addig ismeretlen itinerírási gyakorlat.

Balra a Renault 12 Gordini ami már 160 lóerős volt

1972-től már új autóval, az R 12 Gordinivel versenyeztek, amellyel nemzetközi szinten is komoly tényező volt a Ferjáncz-Zsembery páros. A München-Bécs-Budapest Eb-futamon abszolút másodikak, a Rajd Polskin pedig negyedikek lettek.

A 73-as Jugoszláv Rallyn ismét második helyen futottak be, 11 gumidefekt után úgy érkeztek a célba, hogy minden keréken más gumi volt, sőt a győztes párosnak a verseny vége előtt 50 kilométerrel ők adtak üzemanyagot.

A világbajnoki autó Ferjáncz kezében Renault Alpine A110

A következő szezonban Magyarországra érkezett az akkori csúcstechnika, az Alpine A110, azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ugyanezzel a csalódást keltő Elba ralin…

Egy baleset után a bolgár versenyre visszaültek a régi R12-esbe, és a jól bevált technika kibírta a helyi utakat, így Ferjáncz Attiláék megszerezték a magyar ralisport első Európa-bajnoki futamgyőzelmét.

YU rali, öt kanyar után…

Zsembery Jenő visszavonulása után 1975-től Iricfalvy Ferencz, majd két évvel később Tandari János lett Attila navigátora. Tandarival ismét a nemzetközi élmezőnybe kerültek. 1981-ben a legendás Renault 5 Turbóval, majd ’86-ban az Audi Quattroval lett Európa-bajnoki 3. helyezett a páros.

A dobogón azért oldottabb a hangulat, középen baloldalt Zsembery Jenő, mellette tapsol Ferjáncz Attila

Itt ismét ketten, csak kicsit már később…

Ferjáncz Attila 1997-ben fejezte be az aktív versenyzői pályafutását.

Több mint 30 év alatt angyalföldi vagányból a magyar autósport örökös bajnoka lett, olyan példakép, aki a mai napig a hazai autóversenyzés meghatározó személyisége.

Serlegekben mérhető eredményein túl Ferjáncz Attila autóversenyzés népszerűsítéséért végzett munkája is kiemelkedő volt. A pályafutása kezdetén még úri huncutságnak számító rali átalakult tömegeket megmozgató sporteseménnyé. Csapatával a szocialista világban addig ismeretlen profizmussal, szervezettséggel és elszántsággal viszonyult a versenyzéshez.

A Zsembery Jenővel megalkotott itiner pedig a mai napig a rali itinerek alapját képezi.

A világ akkori egyik legjobb autójával, a “B” csoportos Audi Quattroval

Ugyanolyan brutális volt a teljesítménye, mint a kinézete…

Ferjáncz Attila arcán az öröm, hogy Andris fia is ott van a versenyen…

35 évig azt csinálhatta, amit a legjobban szeretett és tudott…

Versenyzői pályafutása után, 1999-től a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökévé választották. Ezt a tisztséget 2007-ig, majd 2008 decemberétől 2010-ig újra ezt a posztot töltötte be.

2000-től a Magyar Nemzeti Sportszövetség elnökségének a tagja volt. A legendás autóversenyző hosszan tartó súlyos betegség következtében 2016-ban, életének hetvenedik évében hunyt el.

Címlapkép:A Magyar Autósport Legendái Facebook csoport - Ferjáncz Attila - dr. Tandari János - Barum Rallye 1985.

_ _ _ _ _

InfoNógrád - SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃 HÍREK, KÖZÉLET, KÖZÉRZET, ÉRDEKESSÉGEK, KULTÚRA.

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,

2024. Szeptember 26. 05:39, csütörtök | Helyi

Máté Péter 37 évesen hunyt el

Máté Péter halála nagyon megrázta az országot, tízezrek gyászolták a fiatalon legendává vált énekest.