Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Február 23. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

A Füleki Vármúzeum sikeres évei

A Füleki Vármúzeum sikeres évei

2007-ben jött létre a füleki vár és a Városi Múzeum egyesítésével a Füleki Vármúzeum.

Egy éve a Városi Könyvtár és a Turisztikai Információs Központ is az intézmény része, megalakulása óta ez az egyedülálló kisvárosi intézmény országos hírre tett szert.

Szlovákiában a füleki intézménynek nincs párja, az alig 10 ezer lakosú település fél évtizeddel ezelőtt a meglevő és jól kihasználható értékeit kezdte fejleszteni, a vármúzeumot ma már egész Szlovákiában és a határokon túl is számon tartja a szakma és a nagyközönség. A Szlovákiai Múzeumok Szövetsége országos elnökségének egyetlen magyar tagja van, Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója. „Az új szervezeti keret első évében sikerült megnyitnunk a vár Bebek-tornyában a történeti-régészeti állandó kiállítást, tavaly őslénytani bemutatóhellyel bővültünk. 2011-ben uniós támogatásból befejeződött a Városi Honismereti Múzeum felújítása. Ott jövőre nyílik meg a város- és ipartörténeti tárlat. A cseh, a szlovák és a magyar nemzeti múzeum műtárgyait is bemutattuk. A vár látogatottsága elérte a 18–20 ezer főt, az alapítás óta sikerült két és félszeresére növelni a belépőkből származó bevételt” – mondta az igazgató.

Az elmúlt években három nemzetközi konferenciát szerveztek Füleken, a várak történeti és régészeti kutatása, turisztikai hasznosítása mellett a magyar–szlovák közös múlt egyes fejezeteit is megvitatták a szakemberek. Évente megrendezik a palóc húsvétot és a múzeumok éjszakáját, amelyek 1200–1500 látogatót vonzottak a várba alkalmanként. Az iskolásokat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják, évente mintegy 1500 diák vesz ezeken részt. A vár programjait helyi történelmi hagyományőrzőkkel, a Defensores csoporttal együttműködve esti vársétákkal bővítették.

Agócs Attila szerint két fontos területen is önállósodtak, saját szervezésben folytatják a rekonstrukciót, két év alatt 19 ezer euró támogatást fordítottak erre. A Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének felügyeletével megkezdték az alsó vár régészeti feltárását is. A levéltári kutatásokra támaszkodva jövőre a budapesti ELTE régészhallgatóinak és helyi munkanélküliek bevonásával folytatnák a munkát, az alsó vár legnagyobb, ún. Vízi-bástyáját szeretnék lokalizálni. „Ernyőszervezet lett a Vármúzeum, azt is figyelembe kell venni, hogy már megközelítőleg 2,6 hektárnyi területet kezelünk a városközpontban. A négy épületet, a múzeumi és könyvtári gyűjteményeket 11 állandó alkalmazottal kezeljük. A szakmai munkára idén több mint 40 ezer euró támogatást sikerült szerezni, jövőre is pályázatok egész sora készül” – tette hozzá az igazgató. A Füleki Vármúzeum télen is nyitva tart, előzetes bejelentés alapján, minimum 15 fős csoportokkal látogatható.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.