Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2023. December 29. 19:17, péntek | Helyi
Forrás: hvg/web/zsuffa csaba

A FÖLD, LAPOS - a laposföld-hívők így érvelnek - mutatjuk...

A  FÖLD, LAPOS - a laposföld-hívők így érvelnek - mutatjuk...

Nehéz elhinni, hogy napjainkban, amikor már egy autót is képesek vagyunk felküldeni a világűrbe, még mindig vannak olyan emberek, akik szent meggyőződéssel állítják: a Föld lapos.

A felvetés annyira abszurd és annyira ellentétes a természettudománnyal, hogy nehéz rá bármit is mondani azon kívül, hogy nem, nem lapos.

A laposföld-hívők kikezdhetetlennek tűnő érveket sorakoztatnak fel.A laposföld-hívők nem hisznek a rakétakilövésben.

A laposföld-hívők gyűjtőhelyéül szolgáló The Flat Earth Society szerint számos tudományos és filozófiai megközelítésből levezethető, hogy a Föld lapos. Elég csak az empirikus (vagyis az érzékszerveinkkel felfogható) megfigyelésre hagyatkozni.

Csakhogy az érzékszerveink alapvetően megbízhatatlanok és a hiányzó/ismeretlen részleteket hajlamosak vagyunk a fantáziánkkal kitölteni. Ha valaki csak azt tartja létezőnek, amit empirikus módon érzékel, akkor számukra a wifi vagy a mobilinternet valószínűleg nem létezik, hiszen fizikailag nem látják, nem érintik meg a rádióhullámokat.

Nem látni, hogy görbül

Az egyik leggyakrabban érkező érv a laposföld-hívőktől, hogy nem látjuk azt, hogy a Föld valóban gömb alakú lenne. Következésképpen: a Föld lapos.

Nem bonyolult elmélet, csak épp helytelen: a Föld azért nem tűnik "görbének", mert a méretéhez képest nagyon alacsony magasságból látjuk. De ha felmegyünk egy hegy tetejére vagy felszállunk egy repülőgéppel (vagy akár egy hőlégballonnal), máris nagyobb lesz a látószögünk és máris kivehető lesz a gömb forma.

A felhők alja lapos

A laposföld-hívők szerint az ő érveiket támasztja alá az is, hogy a felhők alja lapos. Ez az elmélet is annál a pontnál vérzik el, hogy az érzékszerveink becsapnak bennünket. Bizonyos felhők alja valóban lapos, de ennek semmi köze a Föld alakjához. A felhők formáját a nyomás, a hőmérséklet ingadozása határozza meg a légkörben.

A Nap kering a Föld körül

Hiába sikerült a tudománynak több száz évvel ezelőtt bebizonyítania, hogy a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva, a laposföld-hívőket ilyesmivel nem lehet összezavarni. Ők valószínűleg erről a képről is azt hiszik, hogy mozgókép, nem pedig azt, hogy érzéki csalódás.

A Bedford-kísérlet

Az egyik végső érv a laposföld-hívők körében az úgynevezett Bedford-kísérlet. Ennek lényege, hogy 1838-ban az akkori laposföld-hívők társaságának vezetője, Samuel Birley Rowbotham egy vitorlást indított útnak az Old Bedford River csatornán, majd várta, hogy az árbóca eltűnjön a horizonton. Mivel ez nem történt meg (egy 10 kilométeres folyószakaszról beszélünk), azt állította, hogy a Föld lapos, nem pedig gömbölyű.

Az Old Bedford River hosszú és egyenes, pont jó a Föld görbületének ellenőrzéséhezFORRÁS:FLICKR/MARK

Ez a távolság egyébként nagyjából a Siófok-Balatonfüred távolságnak felel meg légvonalban, a Siófokról induló kompok mégsem "tűnnek el" Balatonfürednél, csak nagyon kicsinek látszódnak. Távcsővel viszont kiválóan ki lehet őket venni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalait 😃

ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.