Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Október 12. 08:15, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

A Comenius program pályázati lehetőségeiről Salgótarjánban

A Comenius program pályázati lehetőségeiről Salgótarjánban

Iskolák, óvodák, kollégiumok képviselőit, pedagógusokat és szaktanárokat várnak a Tempus Közalapítvány október 16-ai rendezvényére.

Az Európai Unió legjelentősebb oktatási és képzési pályázatait kezelő szervezet információs napján a Comenius program kínálta lehetőségekről lesz szó – az ötlettől a megvalósításig. A programra a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Mártírok útjai székházában kerül sor 13-15 óra között.
Jó hír azoknak, akiket eddig visszatartott az uniós pályázatok bonyolultságától való félelem, hogy az elmúlt években a Comenius programban jelentősen egyszerűsödött a pályázás módja és a beszámolás menete. A keddi rendezvényen egy felsőpetényi projekt bemutatására is sor kerül, amelynek tapasztalatai kézzelfoghatóvá teszik, hogy mennyi plusz munkával jár egy Comenius projektben való részvétel, és hogy ennek milyen pozitív hozadékai vannak a tanárok, a diákok és az intézmény életében. Ezek az információk nagyban segíthetik egy új pályázat kitalálását vagy megvalósítását.
Az Egész életen át tartó tanulás program Comenius akciója az oktatás első, érettségiig terjedő szakaszára összpontosít. Az óvodáktól a középiskolákig (a szakképző intézményeket is ideértve) minden közoktatási intézménynek nyújt pályázati lehetőségeket.
Az Iskolai együttműködések pályázattípus keretében évente több mint 150 projekt támogatására van lehetőség, és a megvalósult programok között a lehető legváltozatosabb témák találhatók a kulturális vállalkozástól a modellrepülő építéséig, vagy a madárvédelemtől az illemtanig.
Salgótarjánban a nőtincsi Körzeti Általános Iskola Felsőpetényi Tagintézménye mutatja be Életritmusok című projektjét, amely magyar, lengyel, bolgár és román általános iskolások részvételével zajlott, és rámutatott e nemzetek kultúrájának, életfilozófiájának, hétköznapi életvitelének eltéréseire A tanulók a partnerországokban élő emberek mindennapi életének változásaival a négy évszak ritmikus változásának tükrében ismerkedhettek meg.
Újdonság a Comenius programban, hogy a múlt évtől egyéni diákmobilitásra is pályázhatnak azok a középiskolák, amelyeknek korábban volt, vagy jelenleg is van partnerintézménye Comenius Iskolai együttműködések projektben. A pályázat keretében középiskolás diákok 3-10 hónapot tölthetnek külföldi fogadó iskolákban, családoknál elhelyezve.
A Tempus Közalapítvány évtizedes tapasztalata lehetővé teszi, hogy a pályázók minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak a partnerkereséstől a pályázat benyújtásáig. Az információs napon részletesen bemutatják a pályázati lehetőségeket, hogy az érdeklődők megtalálhassák a számukra leginkább megfelelő pályázati formát.
Jelentkezni a Tempus Közalapítvány honlapján keresztül lehet: www.tka.hu

Címkék: Tempus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.

2024. Július 17. 17:55, szerda | Helyi

Tolnay Klári

110 éve, 1914-ben ezen a napon született Tolnay Klári – Tolnay Rozália, Rózsi néven. Gyerekkorában Mohorán egy nógrádi kis faluban éltek. Édesapja, Tolnay Lajos a Ganz-Mávag építészmérnökeként örökölte

2024. Július 17. 17:00, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.