Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 04. 08:48, vasárnap | Helyi
Forrás: honvedelem/web/zsuffa csaba

A bostoni teadélután története - így lett a kereskedelmi villongásból háború

A bostoni teadélután története - így lett a kereskedelmi villongásból háború

Az úgy volt, hogy a helyi polgárok indiánnak öltöztek. A hajóval Bostonba érkezett teaszállítmányt és a további teljes rakományt a tengerbe dobták. Ez az esemény, amely „bostoni teadélután" néven vált ismertté indította el az ameri

vált ismertté indította el az amerikai függetlenségi háborút.Részlet George Hewes szemtanú visszaemlékezéseiből:

„Amint a hajó fedélzetére jutottunk, az osztagom parancsnoka kinevezett fedélzetmesternek, majd utasított, hogy menjek a kapitányhoz, szerezzem meg a csapóajtók kulcsait, és hozzak egy tucat gyertyát. [...] Azután parancsnokunk arra utasított minket, hogy [...] pakoljuk ki az összes ládát, és dobjuk őket a tengerbe. Mi azonnal végrehajtottuk parancsait, először azonban felvágtuk és széthasogattuk a ládákat tomahawkjainkkal, hogy a víz minél nagyobb kárt tehessen a bennük rejlő teában."

ELŐZMÉNYEK RÖVIDEN:

A 18. század második felében a brit kormány számos megszorító intézkedést hozott: vámokat vetett ki az erősödő amerikai gazdaságra, törvénytelennek nyilvánította papírpénzük kibocsátását, valamint megtiltotta, hogy az amerikaiak az Allegheny-hegységtől nyugatra fekvő vidékre települjenek.

Ezt tetézte még az 1765-ös bélyegtörvény és az 1767-es, teákra kivetett adó is, amelyet az amerikai telepesek még inkább nehezményeztek.

A bevezetett szankciók miatt 1770-ben több helyen zavargások törtek ki, eldördültek a fegyverek is. A telepesek azt is sérelmezték, hogy úgy kell adót fizetniük Londonnak, hogy nem képviseli őket senki a brit parlamentben.

Az amerikaiak bojkottot hirdettek az angol árukra és megtagadták az adók és illetékek fizetését. Ugrásszerűen megnőtt a csempészet is.

Egyre több ember vetemedett csempészetre: a képen Vasily Hudiakov festménye - Forrás: Wikimedia Commons

Eközben a Brit-Kelet-Indiai Társaság élvezte a teával való kereskedés monopóliumát és a kivetett adókból származó hasznot is.

Az amerikai telepesek azonban bojkottálták a társaság által Kínából behozott teát, így 1773-ra a Kelet-Indiai Társaság eladósodott.

A brit kormány megszavazott egy teatörvényt, amely kimondta, hogy a társaság a gyarmatokon a szokásos gyarmati adó megfizetése nélkül adhatja el áruját. Ennek hatására számos amerikai kikötőben visszafordították a teát szállító hajókat. A kivétel ez alól Boston volt, mert a helyi kormányzó támogatta a társaságot, így ott a brit hadihajók segítségével partra tették az árut.

1773. december 16-án, amikor megérkezett a teaszállítmány, – a több ezres feldühödött tömegből – néhány indiánnak öltözött helyi megtámadta a hajót és a teljes rakományt, 342 láda teát a tengerbe dobta, amellyel hatalmas károkat okozott az angoloknak.

A bostoni kikötőben "támadták meg" a hajókat - Forrás: Wikimedia Commons

Ez az esemény „bostoni teadélutánként” vonult be a történelembe. 1774-ben a gyarmatok megállapodtak, hogy szüneteltetik a kereskedelmet Angliával, amelynek „köszönhetően” gyakorlatilag kitört a függetlenségi háború. Igaz a fegyverek először csak 1775-ben dördültek el, Lexingtonnál.

Egyes kutatók szerint nem a tea magas ára váltotta ki a megmozdulást, hanem inkább a Brit-Kelet-Indiai Társaság monopol helyzete. De az biztos, hogy ez az esemény nagyrészt hozzájárult, hogy a gyarmatok elszakadtak Angliától és megalakult az Amerikai Egyesült Államok.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃 ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
CSOPORT:

https://www.facebook.com/groups/infonograd

HÍROLDAL:

https://www.infonograd.hu

TikTok:

https://www.tiktok.com/@infonograd

Insta:

https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő