Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2022. Augusztus 05. 08:53, péntek | Helyi
Forrás: karancs-medves.info

"Egy Hét a Csillagok Alatt"

"Egy Hét a Csillagok Alatt"

“Egy Hét a Csillagok Alatt” az Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgálóban is

Pénteken (aug. 05.) veszi kezdetét és egészen jövő vasárnapig tart az „Egy Hét a Csillagok Alatt” elnevezésű programsorozat, melyhez országszerte több mint ötven helyszín, köztük a Gedőcz-tetőn található Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló is csatlakozott.

A kezdeményezés célja, hogy minél többen megcsodálhassák a csillagos égboltot, ezzel igazi közösségi programmá téve a távcsöves észlelést. A Magyar Csillagászati Egyesület ismertetése szerint augusztus második hetében különösen érdekes lehet a megfigyelés, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot. A programsorozathoz az ország számos pontjáról csatlakoztak csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek és szakkörök egyaránt.

Mint írták, a tavalyi esemény a vártnál is népszerűbb volt, az ország mintegy félszáz helyszínén közel 10 ezren kémlelték a csillagos égboltot.

Salgótarjánban idén is a Gedőcz-tetőn található Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló készül programokkal, köztük csillagászati előadásokkal és lézeres csillagképtúrákkal péntektől egészen augusztus 14-ig. A vendégeket minden derült éjszakán, előzetes bejelentkezés után fogadják.

Nógrád megyében egy másik helyszínen, a Bánki-tónál is várják majd az érdeklődőket, ahol Dorogi László és Kiss Bence amatőr csillagászok tartanak távcsöves bemutatót augusztus 10-én, szerdán sötétedéstől, derült idő esetén. Az esemény idejére a közvilágítást is lekapcsolják, így a résztvevők teljes pompájában csodálhatják majd az égboltot.

Az “Egy Hét a Csillagok Alatt” eseményeiről a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint a programsorozat közösségi oldalán találhatnak bővebb információt az érdeklődők.

Kiemelt fotó: A Gedőcz-tetőn álló Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 05. 07:54, péntek | Helyi

Útlezárás filmforgatás miatt

Időszakos útlezárásra számíthatnak a gépjárművezetők Somoskőújfalu belterületén.

2022. Augusztus 04. 10:12, csütörtök | Helyi

Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (s

2022. Augusztus 04. 09:57, csütörtök | Helyi

Közlekedési balesetek az utóbbi három napban

Az elmúlt három napon Nógrád megyében utas, kerékpáros és gyalogos is megsérült közúti közlekedési baleset során.

2022. Augusztus 04. 08:48, csütörtök | Helyi

Határvadász alkalmassági szűrés kezdődött

​​​​​​​Szerte az országban érkeznek a jelentkezések a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe. Valamennyi megyében elkezdődtek a pályázók egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatai.