Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2024. Július 30. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Zavartalan napsütés jön kedden.

Zavartalan napsütés jön kedden.

Szinte mindenhol derült időre számíthatunk, csapadék ezen a napon sem lesz.

Kedden Keleten és a helyenként a Dunántúlon még megélénkül az északias szél, máshol gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Friss reggelre ébredhetünk, 10-17 fok közé hűl le a levegő, sőt egy-két északi völgyben 10 fok alá mehetünk. Délután pedig 26-31 fok várható.

Szerdán is marad a zavartalan napsütés, és újra melegedni kezd az idő: ezen a napon már 29 és 34 fok között alakul a csúcshőmérséklet, a hajnal azonban még mindenhol felfrissülést hoz. A délies szél nyugaton, északnyugaton helyenként élénk lehet.

Csütörtökön már nem lesz mindenhol zavartalan a napsütés, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Elsősorban északon, északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Északon többfelé megélénkül a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.

Pénteken egy hidegfront hatására a megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan várható zápor, zivatar. Feltámad az északnyugatira forduló szél. Délután 29-37 fokra van kilátás, melegebb délkeleten lesz.

Szombaton szeles idő várható, elszórtan még lehetnek záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Mindenhol enyhül a kánikula, a maximumok 27 és 32 fok között alakulhatnak.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák magas


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak.

Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföld nagy részén pedig már magas koncentráció is előfordulhat.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden nem várható fronthatás, az éjszakai órákban a friss időben kipihenhetjük magunkat.

A nagy napi hőingás miatt viszont vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét alakulhat ki.

Szinte zavartalan lesz a napsütés, így országszerte erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Kedden zavartalanul napos, száraz idő várható.

Az északias szél még főként a Tiszántúlon és helyenként a Dunántúlon csökkentheti kis mértékben a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 09:19, kedd | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 30. 09:00, kedd | Helyi

A hétvége eseményei.

Beomlott egy Szabadság úti lakatlan épület teteje,Letért az úttestről, az árokba hajtott, majd a tetejére borult egy személyautó,Távközlési oszlopnak ütközött egy gépkocsi,Kigyulladt egy szeméttároló műanyag konténer.

2024. Július 30. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 29. 09:00, hétfő | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo