Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2024. Július 29. 08:15, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Hőségmentes hétfő élénk széllel.

Hőségmentes hétfő élénk széllel.

Kevés felhő, sok napsütés várható. Eső, zápor, zivatar sehol sem lesz.

Hétfőn Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős széllökések kísérhetik. A beáramló hidegebb, szárazabb levegő hatására visszaesik a hőmérséklet. Hajnalban 12-21, délután pedig 26-32 fokot mérhetünk.

Kedden szinte mindenhol derült időre számíthatunk, csapadék ezen a napon sem lesz. Keleten még megélénkül az északias szél, máshol gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Friss reggelre ébredhetünk, 10-17 fok közé hűl le a levegő. Délután pedig 26-31 fok várható.

Szerdán száraz, napos időre készülhetünk, felhők alig lesznek fölöttünk. Gyenge, mérsékelt lesz a délies légmozgás, és újabb melegedés kezdődik. Délután 29-34 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön már nem lesz mindenhol zavartalan a napsütés, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Legfeljebb északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Több helyen megélénkül, északnyugaton megerősödik a délies szél. A csúcshőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.

Pénteken a megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan várható zápor, zivatar. Feltámad az északnyugatira forduló szél. Délután 31-38 fokra van kilátás.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék nincs
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák magas


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak.

Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföld nagy részén pedig már magas koncentráció is előfordulhat.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Hétfőn az átvonuló front hatására megszűnik a forróság, ami javít a humánmeteorológiai helyzeten.

A szél azonban többfelé megélénkül, ezért az érzékenyek körében nyugtalanságot, fejfájást, alvászavarokat okozhat.

A nagy napi hőingás miatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét alakulhat ki.

Szinte zavartalan lesz a napsütés, így továbbra is erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn szinte zavartalanul napos, száraz idő várható.

Az északi, északnyugati szél azonban élénk, helyenként erős lesz, ami lecsökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A meleg miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 09:00, hétfő | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 29. 05:57, hétfő | Helyi

Robban a bírságbomba: már csak pár napja maradt annak, akinek kertes háza, telke van

Indul a parlagfűszezon, amely nem csak azt a becslések szerint 1,5 millió magyart fenyegeti, akik érzékenyek a növény pollenjére, hanem a kerttel, földterülettel rendelkezőket is.

2024. Július 29. 05:13, hétfő | Helyi

Megduplázódott a számuk: már 107 ezer magyar él Ausztriában

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret – derül ki a napokban megjelent friss statisztikai adatokból.