Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2024. Július 29. 05:13, hétfő | Helyi
Forrás: HírKlikk/web/zsuffa csaba

Megduplázódott a számuk: már 107 ezer magyar él Ausztriában

Megduplázódott a számuk: már 107 ezer magyar él Ausztriában

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret – derül ki a napokban megjelent friss statisztikai adatokból.

Január elsején mintegy 107.300 magyar állampolgár élt Ausztriában, ezzel a magyar az ötödik legnépesebb bevándorlócsoport az országban - derült ki a Statistik Austria friss adataiból. Tavaly 14.700-an vándoroltak be nyugati szomszédainkhoz, míg nyolcezer magyar elköltözött az országból.

A statisztikák szerint az Ausztriában élő magyar állampolgárok fiatalabbak, mint a teljes népesség: átlagéletkoruk 35 év, szemben az országos 43 évvel. Általánosságban elmondható róluk, hogy hosszú távra terveznek. A tíz éve bevándoroltak több mint fele öt évnél tovább maradt Ausztriában, a 4-5 éves korú gyerekek majdnem másfél százaléka pedig ma már magyar anyanyelvű Ausztriában. Az osztrák egyetemeken 2.600 magyar állampolgár tanul – ezzel a németek és olaszok után a harmadik legnépesebb külföldi diákcsoportot alkotják. Létszámuk tíz év alatt majdnem másfélszeresére nőtt – olvasható a volksgruppen.ORF.at oldalán, amelyet a Kisalföld szemlézett..

Érdekesség, hogy az Ausztriában élő külföldi közösségek közül a magyarokra a legkevésbé jellemző a szegregáció, ellentétben a lengyelekkel vagy a szerbekkel, akik a legszívesebben egy közösségben élnek honfitársaikkal. A másik érdekes adat, hogy 2023-ban 318 osztrák-magyar vegyes házasság köttetett Ausztriában és ötből négy esküvőn a menyasszony volt a magyar, a vőlegény pedig az osztrák.

Tavaly 342 korábbi magyar állampolgár vette fel az osztrák állampolgárságot, nekik előzetesen le kellett mondaniuk magyar állampolgárságukról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:15, hétfő | Helyi

Hőségmentes hétfő élénk széllel.

Kevés felhő, sok napsütés várható. Eső, zápor, zivatar sehol sem lesz.

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 29. 05:57, hétfő | Helyi

Robban a bírságbomba: már csak pár napja maradt annak, akinek kertes háza, telke van

Indul a parlagfűszezon, amely nem csak azt a becslések szerint 1,5 millió magyart fenyegeti, akik érzékenyek a növény pollenjére, hanem a kerttel, földterülettel rendelkezőket is.

2024. Július 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe.

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.