Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Július 20. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Több felhő jön, de marad a kánikula.

Több felhő jön, de marad a kánikula.

Egy légörvény hatására több lesz a felhő fölöttünk.

Szombaton Kezdetben főként a Dunántúlon, később délen és helyenként a középő tájakon is előfordulhat eső, zápor, nyugaton és délen zivatar. A legtöbb eső nyugaton eshet. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet, zivatarokat erős, viharos széllökések kísérhetnek. A hajnal üdébb lesz, 15 és 23 fok között alakulnak a minimumok, míg napközben a csapadékosabb nyugati, északnyugati országrészben 22-27, máshol 28-34 fok várható.

Vasárnapra ez a légörvény elvonul, reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, északkeleten, keleten helyenként záporral, zivatarral. Mérsékelt marad a légmozgás. Kora reggel 16-22, míg délután a legmelegebb órákban 29-35 fokot mérhetünk.

Hétfőn a napsütés mellett már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, elszórtan záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt. Az északi-északnyugat szél nyugaton, északnyugaton és zivatarok környezetében megerősödhet. A maximumok ezen a napon 30 és 35 fok között alakulhatnak.

Kedden elszórtan, szerdán főként keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de emellett az ország nagy részén többórás napsütésben bízhatunk. Egyre többfelé feltámad az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon erős, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Kedden 29 és 34, míg szerdán 27 és 32 fok közé melegedhet a levegő napközben.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem várható fronthatás, de nyugaton, északnyugaton átmenetileg több fokkal mérséklődik a meleg, ami felüdülést jelent majd a szervezet számára.

Az ország többi részén viszont marad a kánikula.

A hőségben továbbra is jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

Az éjszaka picit frissítőbb lesz, így pihentetőbb lehet az alvás.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

10 és 16 óra között a napos tájakon és időszakokban erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton főként a Dunántúlon, majd délen és néhol a középső tájakon fordulhatnak elő esőtől, záporoktól, helyenként zivataroktól vizes, csúszós útszakaszok.

Intenzívebb záporok, zivatarok területén hirtelen lecsökkenhet a látótávolság, illetve vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, zivatarok környezetében erős, néhol viharos lehet, ez jelentősebben is csökkentheti a menetstabilitást.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.

2024. Július 20. 08:00, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.