Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 18. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Esős, de enyhébb idő.

Esős, de enyhébb idő.

Többfelé várható eső, zápor, néhol akár zivatar is előfordulhat. Hosszabb időszakokra délután délnyugaton szakadozhat fel a felhőzet.

Csütörtökön A déli-délnyugati szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik, de délután északon és északnyugaton már nem lesz jelentős a légmozgás. Jelentősen megenyhül az idő, hajnalban -1 és +8, délután 5 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, északon mérhetjük az alacsonyabb, délen, délkeleten a magasabb maximumokat.

Az enyhébb időnek pénteken egy markáns hidegfront vet véget. Éjjel egy újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás. Délután viszont egyre kevesebb helyen fog havazni. Erős, viharos északi-északnyugati szél hozza a hideget, helyenként kisebb hófúvás sem kizárt. Hajnalban a délkeleti tájakon még 3-5 fokot mérhetünk, máshol már hidegebb lesz. Délután a maximumok -1 és +4 fok között alakulnak.

Szombaton napos, száraz időben lesz részünk. Az északnyugati, északi szelet még többfelé kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Fagyos lesz a reggel, helyenként -10 fok alatti minimumokat is mérhetünk. Napközben 1-5 fokra van kilátás.

Vasárnap és hétfőn napközben folytatódik a csapadékmentes idő, legfeljebb hétfőn késő este érkezhet északnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék. A délies szelet vasárnap csak északnyugaton kísérhetik élénk lökések, hétfőn már többfelé kell számítani élénk, erős széllökésekre. A reggelek fagyosak lesznek, helyenként -10 fok körül alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánonként 1-7 fokot mérhetünk.

Hójelentés
Eplény 100 cm
Kékestető 1 cm
Mátraszentistván 100 cm
Sátoraljaújhely 20 cm
Visegrád 30 cm

Pénteken havazás jön

Csütörtökön többfelé várható eső, zápor, néhol akár zivatar is előfordulhat, de havazni ezen a napon nem fog. Péntekre egy újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás, de csak kevés helyen alakulhat ki 5 cm körüli hóréget.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön melegfronti hatás várható, emiatt fejfájás, migrén, tompaság, bágyadtság, dekoncentráltság, szédülés, rosszullét egyaránt jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A felhős, csapadékos idő miatt romlik hő- és komfortérzetünk, lehangoltak, kedvtelenek lehetünk.

Öltözzünk melegen, illetve rétegesen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön többfelé várható eső, zápor, néhol akár zivatar is előfordulhat, így vizes, csúszós utakra számíthatnak a közlekedők, az intenzívebb gócokban pedig hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

A déli-délnyugati szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Hosszabb időszakokra délután délnyugaton szakadozhat fel a felhőzet, a naposabb tájakon így érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Hajnalban, reggel a kevésbé szeles tájakon pára- és ködfoltok okozhatnak korlátozott látási viszonyokat.

Az időjárás hatással lehet a reakcióidőre, kiemelt figyelem kell az utakon.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:29, szombat | Helyi

Móra Ferenc

1879. július 19.-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.