Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 07. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Szabó Csaba

FIDESZ–KDNP sajtótájékoztató.

 FIDESZ–KDNP sajtótájékoztató.

Költségvetés – 2022 évi értékelés / 2023 évi költségvetés

1. Költségvetés – 2022 évi értékelés
A 2022 év költségvetésének értékelése során részben a bevételeket kell vizsgálni!
A bevételek az előző évhez képest 7,6 %-kal túlteljesültek, de a tervezetthez képest így is 10,1 %-kal elmaradtak! Ebből adódóan a tervezés túlságosan is optimista volt!
A többlet bevételeket meghatározó módon a: helyi adó bevételek növekedése - amely 2 135 368 ezer forintot tett ki. A realizált bevétel az előző évi tényszámhoz képest 400 190 ezer forinttal, 23,1 %-kal nőttek. Ami jó hírnek mondható!
Központi költségvetési támogatások növekedése – több mint 4 milliárd Ft érkezett ami 361 mFt-al, 9,9%-al több mint előző évben volt.

Intézményi működési bevételek növekedése - az év során 1 083 838 ezer forint érkezett, amely 128 528 ezer forinttal, 13,5 %-kal nőtt a 2021. évi tényszámhoz képest

A tervezetthez képest történő bevétel elmaradás esetében meghatározó tétel volt:
- az iparűzési adóbevétel tervezetthez képest történt elmaradása, ami a számok tükrében komoly „taktikai célú” túltervezést jelent,
- az államháztaráson kívülre adott kölcsön visszatérülésének csökkenése,
- valamint a projektekhez kapcsolódó működési és felhalmozási célú támogatások csökkenése.

A felhalmozási bevételek összességében csökkentek az előző évhez viszonyítva. Ennek fő oka, hogy az uniós és hazai finanszírozású projektek programozási időszaka lezárult. Az új programozási időszak fejlesztései jelenleg előkészítés alatt vannak. A felhalmozási célú hitel felvétel az előző évhez képest nőtt.

A mérleg másik serpenyőjébe a kiadásokat kell megvizsgálni!
Az önkormányzat teljesített kiadásai a beszámolási időszakban nagy mértékben 31,8 %-kal nőttek az előző évi tényszámhoz képest. A növekedés mind a működési, mind a felhalmozási kiadásoknál megjelent.
- A működési kiadások növekedése az előző évi tényszámhoz képest 21,8 %-os volt.
- Folyamatos növekedést mutat a személyi juttatások teljesítés. Ennek fő oka a minimálbér illetve garantált bérminimum és a különböző ágazati pótlékok növekedésének hatása.
- Az inflációs hatások, közüzemi díj, valamint a kamat emelések hatását mutatja, hogy a dologi kiadások az előző évhez képest 55,3 %-kal növekedtek.
- A felhalmozási kiadások is igen jelentősen, 80,2 %-kal nőttek az előző évhez képest. Ebből kisebb mértékű volt a fejlesztési hitel felvétel és nagyobb mértékű a még futó beruházási, felújítási munkák elvégzése.
A beruházási, felújítási munkák döntően az előző évi pénzmaradványból kerültek finanszírozásra.

Az önkormányzat vagyona az elmúlt egy évben összességében csökkent, ebből meghatározó a pénzeszközök állományának 1 468 millió forintos csökkenése. Az ingatlanok állománya növekedett 400 millió forinttal, a gép, berendezés állománya csökkent 57 millió forinttal és a folyamatban lévő beruházások állománya is nőtt 248 millió forinttal.

A nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök állománya 580 millió forinttal nőtt. A növekedés azt mutatja, hogy az aktivált beruházások, felújítások meghaladták az elszámolt értékcsökkenés összegét.
Mindezekre figyelemmel összeségében az önkormányzat vagyonának mérleg főösszege az elmúlt évben 837 millió forint csökkenést, tehát vagyonvesztést mutat.
Eszköz oldalon kiemelném:
A követelések állománya 1 564 471 ezer forint nagyságrendű, amely 39 813 ezer forinttal több a 2021. évhez képest.
Ebben az esetben egy stratégiai tervet kellene kidolgozni arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne ennek legalább egy részét realizálni!!!
Forrás oldalon kiemelném:
A kötelezettségek állománya 1 928 554 ezer forint, amely 143 322 ezer forinttal nőtt. Ez kedvezőtlen változásnak tekinthető, mert az önkormányzat terheinek növekedését mutatja.

Az állományból 1 346 638 ezer forint a hosszú lejáratú hitelekből eredő kötelezettség, ami az önkormányzat további eladósodását jelenti, ami egyre rosszabb pozíciót eredményez a város fejlesztése szempontjából!

2023 évi költségvetés
A pénzügyi bizottság elnöke a közgyűlés során hozzászólásában is elmondta, és én is ez szeretném hangsúlyozni, hogy a 2023.évi költségvetés rendkívül gyenge lábakon áll, a Salgótarján MJV gazdálkodása rossz, mondhatni kritikus állapotban van!
Ahhoz, hogy erre az évre egyensúlyos költségvetést tudjon készíteni az adóbevételek esetében 1.658 milliárd Ft-tal többet terveztek meg, mint ami a 2022-es teljesítés alapján reálisnak tekinthető... és ez még messze nem volt elegendő, hiszen magához az egyensúlyos költségvetés beterjesztéséhez, még szükség volt arra is, hogy 53 milliót vonjanak el az intézményektől, hogy több mint 400 millió Ft-os ingatlan értékesítéssel és ami még inkább szomorú 891 millió forintos hitelfelvétellel kalkuláljanak.

Ebből az említett négy tételből is látható, hogy a baloldali városvezetésnek nincs megoldása erre a helyzetre. Frakciónk már korábban is jelezte a gazdálkodás negatív folyamatait, de a várost vezetőknek nincs valós megoldási javaslata, csak a számokkal bűvészkednek és felélik a város vagyonát!
- elvonásokat tesznek - amikor is elveszik az intézmények felelős gazdálkodással elért megtakarításait,
- hitelfelvétel - melynek következménye az adósságállomány növekedése,
- önkormányzati tulajdonok értékesítése - melynek következménye a vagyonvesztés,
- tudottan valótlan adatok közlése - amivel igyekeznek elfedni a valóságot. (Ezt már megtapasztalhattuk az országos politikában is Gyurcsányék kormányzása alatt!!)

Margaret Thatcher híres mondása jut eszünkbe: " A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak mások pénzéből."

Azokról az ígéretekről, amelyekkel a korábbi választásokon sikerült megtéveszteniük a salgótarjáni választókat mára már teljes bizonyossággal tudhatóak, hogy valótlanságok voltak...
- egyetlen forint közvetlen EU-s pénz sem érkezett városunkba!
- a polgármester erősnek mondott lobbiereje sem hozott fejlődést Salgótarjánba.
- Sajnos a Modern Városok Program drága pénzen megtervezetett fejlesztései, atlétikai centrum, Tóstrand fejlesztések, sem valósultak meg.
- A helyzet még rosszabbnak tűnik, ha kitekintünk a városon kívülre is! Hiszen a szomszéd települések Vizslás, Kazár stb is fejlődik és szépül, a közterületek gondozottak. Nem is beszélve a megye más városairól ahol nem lehetetlen feladat egy piac felújítás, vagy akár sport létesítmények megépítése sem!

A kormányzat részéről pedig nem beszélhetünk arról, hogy magára hagyta volna a várost.... biztosított a béremelések fedezete, kompenzálta a kiesett adóbevételeket, a normatív támogatások mértéke is emelkedő számokat mutat és rendkívüli támogatások is érkeztek a város kasszájába.
Még a „100 éves Salgótarján” centenárium év ünnepségeire is biztosítottak 200 millió forintot.

A számokat látva kijelenthető, hogy városunk negatív pályán van, melyet igazol az a tény is, hogy a lakosság fogyása is egyre aggasztóbb méreteket ölt!!

A város lakosságszáma az elmúlt egy évben a nyilvantarto.hu adatai alapján következőképpen alakult: 33.293 főről (2022.01.01), 32.822 főre (2023.01.01) 471 fővel csökkent!
Ami azt mutatja, hogy továbbra sem állt meg a város népességének fogyása, 2014.01.01-én a lakosszám még meghaladta a 38 ezer főt!! 15 %-os csökkenés!

_ _ _ _ _ _ _ _

Összességében látható tehát, hogy Salgótarján város leépülésének megállítása és fejlődő pályára állítása a hagyományos, régi módszerekkel nem lehetséges, új ötletekre, új módszerekre és mondjuk ki azt is.... új vezetőkre van szüksége a városnak, akik nem csupán "szeretik" Salgótarjánt, nem csupán tátott szájjal várják a sült galambot, hanem aktívan tesznek is érte.

Nyilvánvalóvá vált, hogy Salgótarjánt ebből a helyzetből felemelni segítség nélkül már nem lehetséges, így véleményünk szerint egyre inkább felértékelődik a kormányzati kapcsolatok minősége és sürgetővé vált, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon ezt a helyzetet kezelni képes, menedzseri készségekkel rendelkező városvezetőt válasszanak végre a salgótarjániak!

_ _ _ _ _ _ _ _

2023 ban ismét Salgó Rally volt Salgótarjánban, ahol a versenyzők mellett sok szurkoló és látogató is megfordult.
Fel kell azonban hívni a szervezők figyelmét, hogy a versenynaptár és a helyszín megválasztásánál legyenek nagyobb figyelemmel az egyéb körülményekre is. Nem lehet mindent feláldozni az autósport oltárán!

Ebben az esetben arra gondolok, hogy a városi elkerülő utat több napra lezárták! Ez egyébként is nagyban korlátozza a város tranzit és belső forgalmát is, nem beszélve arról, hogy a rally hétvégéje hosszú hétvégére esett, ráadásul gyereknap is volt. Belegondolni is rossz, hogy mi lett volna ha egy baleset történik? Adott esetben teljesen lebénulhatott volna a város forgalma.

Javasoljuk, hogy a következőkben a szerviz parkot a város külső területére telepítsék, ahol az érdeklődők meg tudják nézni az autókat, de nem okoznak forgalomkorlátozást! (pl.: ipari park, tóstrand környéke, vagy más egyéb terület). A rajt és cél ceremónia a város központjában továbbra is megtörténhet, ott sok kereskedelmi egység is örülne a rendezvénynek!

A verseny útvonal kijelölésénél olyan utakat kell választani, ami megfelelő állapotú, és a versenyautók nem tudják tönkre tenni. Mert a verseny elvonul, és a városban ill. a környékén élő autósoknak okoznak bosszúságot, akik nap- mint -nap használják ezeket az utakat, és egyre rosszabb utakon kénytelenek autózni. Ennek ékes példája a Somlyóra vezető szerpentin.

Továbbá javasoljuk a nagyobb lakossági közvélemény kutatás elvégzését, hogy a lakóterületekre vezető úton milyen időszakokban, milyen ütemben lehessen lezárni a főútakat. Sok kellemetlenséget kell megélni a verseny szakaszok mellett lakóknak a verseny időszakban, van hogy egy napon keresztül nem hagyhatják el a lakóhelyüket sem.
Nagyobb körültekintést javaslunk a szervezőknek, hogy valóban egy nagyszerű versenyt lehessen szervezni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.