Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Február 04. 20:13, vasárnap | Helyi
Forrás: static.hlt/web/Zsuffa Csaba

A REPUBLIC története - azok a fantasztikus 1990-es évek!

A REPUBLIC története - azok a fantasztikus 1990-es évek!

Cipő a következőképpen konferálta a többieket: Patai Tamás - légtornász, Boros Csaba - állatidomár, Nagy László Attila - mélyvízi búvár, Tóth Zoltán - költő (régebben: erőművész)...

A Republic 1990. február 23-án alakult. Az alapítók: Bódi László - Cipő, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi \"Bigyó\" László és Boros Csaba. Bódi László alapító tag, haláláig az együttes frontembere volt.

Nem sokkal megalakulásuk után megnyertek egy rockfesztivált Balatonlellén.

1991 - Még ebben az évben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját is, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját.

Az együttes úgy döntött, hogy új kiadó után néz, a szerződésük azonban még egy albumra szólt a Hungarotonnál. Így, mivel új dalaikat már az új kiadójuknál szerették volna megjelentetni, megszületett a legendás ötlet, hogy egy teljes lemezanyagnyi dobszólóval álljanak elő, így teljesítve a szerződésben foglaltakat. Nagy László Attila kiélhette magát a stúdióban, s megszületett az Üss a kazettára című lemez, amely meg is jelent, mint Republic-album.

1993-ban a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját nyerték el.

1994-ben a Disco gyorsan aranylemez, majd platinalemez lett, ezen az albumon jelent meg A 67-es út című daluk is.

A Republic zenekar 1994-ben rögzítette hatodik, Disco című albumát -1994

1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában. De az év elején megjelent Tüzet viszek című album is – a Szállj el kismadár című közismert dalával – két héten belül aranylemez, később platinalemez, majd a 100 000. példány eladása után, még 1995-ben gyémántlemez lett.

Cipő Rajcs Renátával közös szólólemezzel jelentkezett. Ugyanebben az évben, a 67-es út és a Ha itt lennél velem sikerén felbuzdulva, október 6-7-én ünnepi koncertet adtak Kaposvárott, a 67-es út mellett, melynek anyagából CD és videó is készült. Közreműködött a Somogy Néptáncegyüttes, Rajcs Renáta, és hegedűn Szabó András, aki ettől kezdve szinte állandó kísérője a Republicnak.

Az 1996-ban megjelent új lemez, az Igen, már az új korszak jegyében íródott. Majd 1997: a Zászlók a szélben album, melyre részben a politika, és az ezzel összekapcsolódó irónia nyomja rá bélyegét. 1998-ban megjelent A Rózsa Vére című film zenéje, melyet szintén a Republic alkotott. Ezen az albumon érvényesülnek Tóth Zoltán képességei is, a dalok nagy részét ő neve fémjelzi.

A kilencvenes évek második felétől már kevesebb Republic-dal kerül a rádiókba, az együttes is egyre többet kísérletezik: előkerülnek a fúvósok és a legkülönfélébb zenei hatások. Mégis jut sláger minden évre.

1998-ban történt kiadó-váltással az új lemez, az Üzenet hatalmas reklámtámogatást kapott, ami addig nem volt jellemző a zenekarra. A kilencvenes évek egyik utolsó nagy Republic-slágere egy régi countryszám, a Johnny Cash által is énekelt Sixteen Tons című munkásdal előtt tiszteleg, mely talán a legsikeresebb volt a közéleti témájú dalok közül.

1999-ben a hármas válogatásalbum (a Szerelmes, Népi zenei, Közérzeti dalok) után Boldogság.hu címmel újabb lemezt hoztak ki. Ezen a lemezen található 16 dalból 6 Tóth Zoltán nevéhez fűződik.

Az évente megjelenő sorlemezeik mellett a zenekar egyes tagjai más területeken is alkottak: a "Rózsa vére" című film betétdalait Cipő és Tóth Zoltán, míg a nagy sikerű "Magyarország története" ismeretterjesztő televíziós sorozat főcím-zenéjét ugyancsak az utóbbi szerezte.

A zenekar számára természetes volt az évi száz-százötven fellépés, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban.Minden évben hagyományosan március 15-én tartották a nagykoncertjüket, az első ilyen alkalom 1996-ban a Budapest Sportcsarnokban volt.

2013-ban rendhagyó különleges zenei élménnyel kedveskedett az együttes a rajongóknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével a „Bartók+Európa 2010” rendezvényen.

Az operafesztiváli koncertre összeállított zenei program címe „A gondolat színei – Klasszikus művek és a jelenkor Republic dalai” volt. A Bartók Béla-, Niccolò Paganini-, Maurice Jarre-, Edvard Grieg- és Aram Iljics Hacsaturján-szerzemények átiratai mellett néhány Republic-slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz. A páratlan koncertesemény izgalmas hanganyaga került az év elején CD-n forgalomba.

Ezt beárnyékolta a Republic frontemberének és alapítójának, Bódi László Cipőnek előbb kórházba kerülése, majd 2013. március 11-ei halála.

Bódi László elhunytát követően a zenekar tagjainak többsége (Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás) a zenélés folytatása mellett döntött, az együttes nevét pedig Republic 67-re változtatták.

Édesapja mellett nyugszik
A kistarcsai köztemetőben (Aulich Lajos utca 2. – ez a régi Erdei Ferenc utca) helyezték örök nyugalomra Cipőt.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,