Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Augusztus 27. 00:30, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Forró idővel búcsúzik a hét!

Forró idővel búcsúzik a hét!

A napsütésé lesz a főszerep, inkább csak délután a Dunántúl fölé sodródhatnak fátyolfelhők.

Vasárnap Csapadék nem várható. A déli-délnyugati szél többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton néhol erős lesz. Hajnalban 17-23 fokig hűl a levegő. Délután 33-38 fok közötti forróság várható, délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétfőn az ország nagy részén még marad hőség, de nyugatra már érdemi lehűlés érkezhet. Késő délután, este nyugaton már záporok, zivatarok alakulhatnak ki, köztük heves zivatarok is. A Dunántúlon az északias, a Dunától keletre a déli-délkeleti szelet kísérhetik élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lökések. A hőmérséklet napközben 28-38 fok között tetőzhet, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Kedden többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra, helyenként heves zivatarokra. A légmozgás sokfelé lesz élénk, erős, zivatarok környezetében viharos. A csúcshőmérséklet 25 és 35 fok között alakulhat, 30 fok fölé még keleten, északkeleten emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán a változóan felhős-napos időben főként keleten, északkeleten fordulhatmak elő még záporok, zivatarok. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután keleten 28-30, máshol 22-27 fokot mérhetünk. Csütörtökön mérsékelten meleg idő várható 23-28 fokos maximumokkal. Több órára kisüt nap, de keleten, északkeleten még előfordulhatnak elszórt záporok, zivatarok. Helyenként élénk marad az északnyugati szél.

Orvosmeteorológia

Vasárnap továbbra is országos kánikulában lesz részünk, front nem érkezik.

A nagy meleg az idősek, szívbetegek, magas vérnyomással élőknél keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet idézhet elő.

Migrénes fejfájás is gyakran előfordulhat.

A meleg, sok helyen 20 fok felett alakuló éjszakai hőmérséklet miatt sokaknál alakulhat ki kialvatlanság, így napközben is fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Ha tehetjük a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! A nagy hőségben fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot, kerüljük a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű extrém
Gombák magas
Parlagfű és csalánfélék

Vasáenap és hétfőn a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm, az útifű és a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.