Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 08. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/JUHÁSZ JÁCINT

Szeles idő futó záporokkal!

Szeles idő futó záporokkal!

Több órára mindenhol kisüthet a nap, az időnként erősebben megnövekvő felhőkből elsősorban északnyugaton, északon és északkeleten alakulhat ki.

Kedden Elszórtan futó zápor, néhol zivatar. Többfelé még élénk, északon erős lehet a nyugati-északnyugati szél, majd délután nyugaton már a délnyugati szél lehet a jellemző. Hajnalban 8-15, délután 20-25 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán egy gyenge hidegfront érheti el térségünket. Kezdetben inkább csak fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd délután nyugaton és északon erőteljesebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és arrafelé záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A délnyugati szél az ország északi felén élénk lehet. Hajnalban 8-15, délután 22-28 fok várható.

Csütörtökön elszórtan várható záporok, zivatarok kialakulása, emellett hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap. A szél inkább csak zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet ismét 22 és 28 fok között alakul majd, keleten lesz melegebb.

Péntektől visszatér az igazi nyár. Sok napsütés várható, egyre melegebb lesz, szombaton még csak helyenként, vasárnap már többfelé elérjük a 30 fokot, ekkor a legmelegebb tájakon 31-32 fok is lehet. Csapadék előfordulásának kicsi az esélye és a légmozgás sem lesz jelentős, legfeljebb pénteken lehet még élénk az északnyugati szél a középső tájakon és északkeleten.

Orvosmeteorológia

Kedden nem várható fronthatás, viszont az átlagosnál hűvösebb, többfelé még szeles időben lesz részünk, emiatt fejfájás, nyugtalanság jelentkezhet.

A hűvös hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok.

Nagy lesz a napi hőingás, főként a délelőtti órákban vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is előfordulhatnak.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű közepes
Gombák magas
Indul a parlagfűszezon

Az esőzések és lehűlés hatására átmenetileg lecsökkent a pollenterhelés.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, de helyenként elérheti a magas szintet is.

A csalánfélék pollenjei közepes-magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.