Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 04. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Záporok, zivatarok jöhetnek!

Záporok, zivatarok jöhetnek!

Az ország nagy részén sok napsütés ígérkezik, több felhő az északi, északnyugati tájak fölött lehet.

Pénteken Eleinte ezeken a tájakon, délután elszórtan az Alföldön és északkeleten számíthatunk záporokra, zivatarokra, néhol hevesebb vihar nem kizárt. Napközben nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, az ország nyugati-északnyugati felén 22-29, délkeleti felén 30-37 fok valószínű. A légmozgás főként zivatarok környezetében támadhat fel.

Szombatra virradó éjszaka, majd szombat napközben sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, helyenként erős viharokra. Nyugaton tartós eső is eshet. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet a szél. 20 és 35 fok között alakulnak a maximumok, nyugaton lesz hűvösebb, keleten még kitart a kánikula.

Vasárnap kezdetben az ország keleti felén még sokfelé lehet eső, zápor, zivatar, majd délután fokozatosan az északkeleti tájakra szorul vissza a csapadék, mögötte nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de elszórtan további záporok, zivatarok a Dunántúlon még kialakulhatnak. A nyugati-északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A kánikula mindenhol megszűnik, 19 és 25 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A jövő hét elején az álagosnál hűvösebb, szeles időre készülhetünk. A csúcshőmérséklet hétfőn 20 és 25, kedden 21 és 26 fok között alakulhat, éjszakánként pedig a derült, szélcsendes völgyekben 10 fok alá hűlhet a levegő. A napos időszakok mellett hétfőn elszórtan, kedden már csak néhol lehet futó zápor.

Orvosmeteorológia

Péntek este nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik, előtte azonban az ország keleti, délkeleti felén marad a nagy meleg, sőt fokozódik is a hőség, emiatt dekoncentráltság, kialvatlanság jelentkezhet.

Nyugaton és északon a mérsékelt nyári meleg mellett délutántól már a magas páratartalom, a fülledtség is terhel.

Az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.

Zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, nekik érdemes ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

Este érkezik meg a markáns hidegfront a Dunántúlra, éjszaka pedig a keletebbi tájak felé halad.

A front nyomában hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek.

Ez az intenzív változás nagyon megterhelő lesz mindenki számára.

A fronttal érintett tájakon vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély is.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás többfelé elérheti a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák magas
Indul a parlagfűszezon

A következő napokban a pollenterhelés várhatóan tovább emelkedik, bár az esőzések hatására átmenetileg lecsökkenhet A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, helyenként elérheti a magas szintet is.

A csalánfélék pollenjei közepes-magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen a pázsitfűfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.