Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 01. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Nyári meleg egyre több felhővel!

Nyári meleg egyre több felhővel!

Fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet, majd délután egy hidegfront hatására a Dunántúlon és északon egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Kedden Este, éjjel a Dunától keletre is megérkezik a csapadék. Sokfelé élénk lesz a délies szél, majd a hidegfront mögött északnyugat felől egyre többfelé északnyugatira fordul a légmozgás, zivatarok környezetében erős, viharos lökésekre is számítani kell. Hajnalban 12-19, napközben 26-33 fokra van kilátás, viszont a záporokat, zivatarokat követően hirtelen jelentősebb mértékben visszaeshet a hőmérséklet.

A Szerdára virradó éjszaka keleten többfelé, délen helyenként alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Napközben már a napsütésé lesz a főszerep, csak egy-két zápor alakulhat még ki északkeleten és északnyugaton. A nyugatias, illetve a délies szél többfelé élénk, néhol akár erős lehet. A maximum-hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Csütörtökön az ország nagy részén túlnyomóan napos időre van kilátás. Záporok, zivatarok helyenként nyugaton, északnyugaton és északon fordulhatnak elő. A déli-délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A csúcsértékek 27 és 35 fok között alakulhatnak.

Pénteken a napsütést már gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol hevesebb viharok is lehetnek. Napközben 26 és 37 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, nyugaton, északnyugaton maradhatnak 30 fok alatt a maximumok. A hétvégén is többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok a szeles időben.

Orvosmeteorológia

Kedden kezdetben a melegedés hatására az érzékenyek körében migrén, tompaság, dekoncentráltság, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is jelentkezhetnek, majd délután, este északnyugat felől egyre többfelé hidegfront hatás érvényesül, emiatt a fejfájás és a görcsös panaszok kerülhetnek előtérbe.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Fülledtté válik a levegő, emiatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok, légszomj, nehézlégzés is kialakulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztámások panaszai is, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, néhol a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék nincs
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák alacsony
Erősödő pollenterhelés

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma helyenként a magas-nagyon magas szintet is elérheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.