Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 27. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Hidegfront jön széllel, esővel, záporokkal!

Hidegfront jön széllel, esővel, záporokkal!

Egy érkező hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a felhőzet.

Kedden Reggel nyugaton eshet, napközben pedig több helyen alakulhat ki eső, zápor. Északkeleten zivatarokra is számítani lehet. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, néhol akár viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 14-21, délután 24-31 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán kezdetben sok felhő lesz felettünk, melyből a Dunántúlon és délen eshet az eső. Délutánra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, de a megnövekvő gomolyfelhőkből záporok, zivatarok alakulhatnak ki több helyen. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Felfrissül a levegő. Hajnalban 12-18, délután 21-27 fokot mérhetünk.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, csak néhol északon és az Alföldön alakulhat ki rövid zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél még több helyen megélénkül. Hűvösebb lesz kicsit a reggel, 8-15 fok között alakulhatnak a minimumok. Délután pedig 22-28 fok várható.

Pénteken fátyol- és gomolyfelhők csak időként zavarhatják a napsütést. Számottevő csapadék nem valószínű. A Dunántúlon élénk, helyenként erős lehet a délies szél. Délutánra 26 és 31 fok közé melegedhet a levegő. Hétvégén egy hidegfront hatására ismét több zápor, zivatar alakulhat ki a nyári melegben.

Orvosmeteorológia

Kedden gyenge hidegfronti hatás várható.

A frontérzékenyeknél görcsös fejfájás, izom- és hasigörcsök jelentkezhetnek.

A feltámadó északnyugati szél tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat is okozhat.

A szeles időben lecsökken hő- és komfortérzetünk, záporos, esős tájakon pedig fülledtebb lehet kicsit a levegő.

Ez változékony időjárás a keringési betegségekkel élők számára is megterhelő lehet.

10 és 16 óra között a napos tájakon nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Hárs alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák közepes
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, de a kedden érkező hidegfront hatására a pollenterhelés csökkenhet.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte közepes-magas tartományban alakul.

Helyenként közepes szintet érhet el a szelídgesztenye és az útifű virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.