Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 23. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:VISKÁRDI PÉTER

Tetőzik a hőség, majd viharok jönnek!

Tetőzik a hőség, majd viharok jönnek!

Még sokfelé kitart a kánikula, 30 és 38 fok közé melegedhet a levegő, és a legtöbb helyen a hajnal sem hoz már igazi felfrissülést.

Pénteken Egy közeledő hidegfront hatására délután és este egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, valamint hevesebb viharokra is számítani kell szélviharral, jégesővel és felhőszakadással. Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, mely nyugat felől egyre többfelé fordul majd északnyugatira.

Szombaton kezdetben több, délután már kevesebb felhő lehet felettünk, de elszórtan még zápor, zivatar átmenetileg kialakulhat. Az északi-északnyugati szelet sokfelé élénk, erős, a Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérhetik. Véget ér a hőség, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből említésre méltó csapadék nem valószínű. Sokfelé élénk, néhol erős lehet az északias szél. Frissebb lesz a hajnal, délután pedig 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Hétfőn napos időre van kilátás, számottevő csapadék sehol sem várható. Csak néhol élénkülhet meg a szél. Délutánra 28 és 33 fok közé melegedhet a levegő. Kedden már több gomolyfelhő lehet felettünk, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak a nyári melegben.

Orvosmeteorológia

Pénteken kezetben még kánikula terheli szervezetünket, és fülledtté válik az idő.

Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és hőguta veszélye is.

Viszont délutántól, estétől egyre többfelé markáns hidegfronti hatás érvényesül, emiatt erős fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, továbbá nem szűnik meg a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok sem.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Lehetőleg kerüljük a cukros, az alkoholos és koffeines italokat.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Hárs alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák magas
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, a következő napokban várhatóan tovább emelkedik a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas tartományban alakul.

Helyenként közepes szintet érhet el a hárs, a fenyőfélék, a szelídgesztenye és az útifű virágporának a mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte alacsony-közepes szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.