Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 11. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:BERENDI TIBOR

Szárazabb, de szelesebb lesz a vasárnap!

Szárazabb, de szelesebb lesz a vasárnap!

Még többfelé, főként délen és a Dunántúlon készülhetünk újabb záporok, zivatarok kialakulására.

Vasárnap Északon, északkeleten délelőtt még előfordulhat záporos csapadék, délután viszont már szárazabb idő várható. Az északkeleti szelet élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik. Hajnalban 12-16, délután csúcshőmérséklet 21-28 fokot mérhetünk.

Hétfőn az ország nagy részén sok napsütés várható, csupán délkeleten lehet több felhő az égen, és fordulhat elő helyenként kisebb zápor. Az északi, északkeleti szél sokfelé élénk, erős, néhol viharos lesz. Hajnalban 9-15, délután 20-26 fok várható.

Kedden is napos idő várható, de a Tiszántúlon erősebben megnövekedhet a felhőzet és kisebb eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Az északias szél többfelé lesz élénk. Hűvösebb lesz a reggel, 7-14 fokot mérhetünk, de fagyzugos helyeken pár fokkal hidegebb is lehet. Napközben 19-25 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán is marad a túlnyomóan napos idő, kisebb záporok elvétve keleten és északnyugaton fordulhatnak elő. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Délután 22-28 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést. Egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Gyenge, mérsékelt lesz a keleti, délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 23-29 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Vasárnap még marad a frontmentes, fülledt, párás időjárás.

Az időseknél, szívbetegeknél nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek ismét előfordulhatnak.

Az érintetteknek érdemes sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát.

Emellett fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak, türelmetlenebbek lehetünk.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Eperfafélék nincs
Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Hárs alacsony
Gombák közepes
Pázsitfűfélék

Magas a pollenterhelés, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket.

Hétvégén is folytatódik azonban a csapadékosabb idő, melynek hatására valamelyest csökkenhet a terhelés.

Tüneteket okozó közepes szintet érhet el a pázsitfűfélék és csalánfélék virágpora.

A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Fotó: Berendi Tibor (Ha szél akkor balon.....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.