Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 07. 00:11, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:BERENDI TIBOR

Záporos, zivataros folytatás!

Záporos, zivataros folytatás!

A napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és a fülledt időben több tájegységünkön is számítani kell időnként eső, zápor, zivatar kialakulására.

Szerdán Helyenként felhőszakadásra, jégesőre is. A Tiszántúlon élénk lehet a délies szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalra, reggelre többfelé pára, köd képződhet. Hajnalban általában 13 és 17, délután 22 és 28 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Csütörtökön, Medárd napján folytatódik a fülledt idő, a rövid napos időszakok mellett sokfelé kialakulhat akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban, reggel többfelé párás, ködös időre van kilátás. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 29 fok között alakulhat.

Pénteken folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt idő. Helyenként felhőszakadás, jégeső továbbra is előfordulhat. A szél ismét zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős, akár viharos. Sokfelé lehet párás, ködös a hajnal. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakulhat.

A hétvégén is gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és továbbra is számítani kell időnként több tájegységünkön záporok, zivatarok kialakulására. Szombaton a Dunántúlon, vasárnap már országszerte élénk, erős lehet az északias szél. Délutánonként 22-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Orvosmeteorológia

Szerdán sem lesz felettünk időjárási front, ugyanakkor különféle tünetek továbbra is jelentkezhetnek.

A fülledt idő miatt az arra érzékenyebbeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, esetleg nehéz légzés is előfordulhat.

A felhős, csapadékos időben lehangoltabbak lehetünk, romolhat közérzetünk.

Nehéz nap vár az idősekre, a szívbetegekre, valamint a keringési panaszokkal élőkre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, esetleg nagyon erős lehet, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék közepes
Csalánfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű alacsony
Hárs nincs
Gombák alacsony
Pázsitfűfélék

Magas a pollenterhelés, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben, viszont a következő napokban a csapadékosabb idő hatására valamelyest csökkenhet a terhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a közepes-magas szintet, a csalánféléké és a fenyőféléké a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Fotó: Berendi Tibor Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.