Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 21. 07:57, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Vigyázzunk egymásra!

 Vigyázzunk egymásra!

A gyalogosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői, ezért kiemelten fontos védelmük!

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét.

Kérjük a gyalogosokat, hogy

Az úttesten való áthaladásukhoz elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe! Ha az áthaladás forgalmát fényjelző készülék szabályozza, csak és kizárólag a zöld jelzésnél mehetnek át! A villogó zöld jelzésnél az átkelést már nem lehet megkezdeni, a piros jelzés az áthaladás tilalmát jelenti még akkor is, ha nincs járműforgalom.
Az úttestre történtő lelépés előtt alaposan nézzenek szét, és győződjenek meg arról, hogy azon biztonságosan át tudnak-e kelni.
Ha nincs a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor mielőtt az úra lépnek, kötelesek meggyőződni arról is, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!
Legyenek mindig kiszámíthatóak! Ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
Ne lépjenek álló jármű, illetve egyéb tárgyak takarásából az útra! Ha tömegközlekedési eszközt használnak, leszállást követően várják meg, amíg a busz a megállóból elhalad és csak ez után, kellő körültekintést követően mehetnek át az úttesten!
A sötét ruházat nehezen észlelhető, így ha olyan útszakaszon közlekednek, ahol rosszak a látási viszonyok legyenek körültekintőbbek és óvatosabbak! Viseljenek világos színű ruházatot és láthatóságot elősegítő eszközöket - lehet ez fényvisszaverő karkötő, villogó vagy bármilyen egyéb olyan eszköz, amely segíti a közlekedés többi résztevőjét abban, hogy észlelhessék Önöket sötétben is!
Lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között viseljenek láthatósági mellényt!
Ha az úttesten kell gyalogolniuk, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).

Kérjük a járművezetőket, hogy

mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosan közlekedőkre lehet számítani, valamint minden esetben az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessenek!
az átkelőhelyen áthaladók részére mindig biztosítsanak elsőbbséget!
próbáljanak szemkontaktust teremteni az úton átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

Tamás- Kovács Andrea r. őrnagy
sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.