Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 10. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tavaly a lakástüzeknek és a szén-monoxidnak is volt halálos áldozata vármegyénkben!

 Tavaly a lakástüzeknek és a szén-monoxidnak is volt halálos áldozata vármegyénkben!

2023-ban összesen 184 lakástűz keletkezett Nógrád vármegyében, 54-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 23 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 1906 négyzetméternyi épített terület égett le, 560-nal kevesebb, mint egy évvel korább

A lakástüzekben 2 ember vesztette életét szűkebb hazánkban, 2 emberrel kevesebb, mint 2022-ben. December 6-án Kállón követelt emberéletet a tűz. Tíz nappal később egy Egyházasdengelegi családi házban vesztette életét egy másik ember. A kigyulladt lakóházakban 12-en sérültek meg, 6-tal kevesebben, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 331 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 160 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 7 órán és 35 percen át tartott: február 11-én kigyulladt egy hetven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Balassagyarmaton, a Kökörcsin úton. A helyi, a szécsényi és a rétsági hivatásos tűzoltók hat vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. A káreset felszámolásában részt vettek az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei is. Az egységek egy széfet és több nagy értékű műszaki cikket is kivittek az épületből, mielőtt kárt tettek volna bennük a lángok.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat vármegyénkben. A leggyakrabban a kémények karbantartatlansága, elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 3 lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a kéményben (63), konyhában (27), illetve hálóban (20) csaptak fel a lángok.

A 184 tűzzel érintett ingatlan közül mindössze 1-ben volt füstérzékelő, ami az esetek 0,54 százaléka. Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

2023-ban 38-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt Nógrád vármegyében, 13-mal kevesebbszer, mint 2022-ben. 9 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 2-vel többen, mint egy éve. Az év során 1 ember életét vesztette a mérgező gáz miatt. Az érintett ingatlanok 79 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Kapás Márton tű. főhadnagy
szóvivő

Indexkép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:29, szombat | Helyi

Móra Ferenc

1879. július 19.-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.