Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2023. Január 03. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

 Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része term

A 2022-es pályázatot elnyerő Nógrád megyei önkéntes tűzoltó egyesületek december 28-án, szerdán vehették át a számukra megítélt védőeszközöket és tűzoltó technikai eszközöket, egyéb tűzoltási és műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó eszközöket.

A pályázat célja, hogy a működési, fejlesztési költségek biztosításával és az eszközfejlesztéssel erősödjön az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozási képessége, kapjanak támogatást a továbbképzéseken való részvételhez, és gyakrabban lehessen bevetni az önkénteseket káresemények felszámolásánál. A pályázati lehetőség évről évre biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.

A beavatkozásokhoz az elhivatottság és a szakmai tudás mellett megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

Az önkéntes tűzoltóságok a pályázaton különleges, úgynevezett EDR-rádiókat, védőeszközöket (légzőkészülékhez tartalék álarc, tartalék kompozit palack, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltótechnikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, benzinmotoros áramfejlesztő, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csapszegvágó, kordonszalag, terelőkúp, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

A Nógrád megyében működő huszonhét önkéntes tűzoltó egyesületből huszonegy nyújtott be pályázatot. Megyénkből tizenöt szervezet kért és kapott pénzbeli támogatást, 8.959.541 forint összértékben. Emellett tizenhat egyesület részesült természetbeni támogatásban, összesen 7.474.962 forint értékben.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei igazgató úr fogadta az önkéntes egyesületek képviselőit. Köszöntőjében háláját fejezte ki az önkéntes tűzoltó egyesületeknek azért, hogy egész évben támogatták a megye hivatásos egységeinek munkáját. Az egybegyűlteket ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő úr köszöntötte, aki példaként említette az elmúlt napok káreseményeit, melyeknél több alkalommal helytálltak megyénk önkéntesei. Utána Skuczi Nándor úr, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke intézett beszédet az önkéntes tűzoltóságok képviselőihez, megköszönve egész éves munkájukat, boldog új évet és jó egészséget kívánva. A pályázati támogatásokhoz kapcsolódó emléklapokat dr. Szabó Sándor főispán úr adta át a rendezvényen megjelent önkénteseknek.

Az átadó zárásaként az érdeklődők Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei igazgató úr vezetésével közelebbről is megtekinthették az egyes szervezetek által a pályázaton nyert eszközöket.

A több mint tizenhatmillió forintos összértékű támogatásban huszonegy Nógrád megyei egyesület részesült, úgy mint:

Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Bűnmegelőzési Központ Somoskőújfalu Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület
Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület
Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület
Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
„Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület
Hollókői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület
Nógrádi Önkéntese Tűzoltó Egyesület
Őrhalom és Térsége Polgárőrség
Ősagárd Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesület
Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Szécsény és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület
Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Váralja Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 03. 14:11, kedd | Helyi

Autóbaleset és több tűzeset hétfőn

Összeütközött két személyautó hétfő délután Salgótarjánban, a Salgó úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember volt érintett, egyiküket kórházba szállították a mentőszolg

2023. Január 03. 12:27, kedd | Helyi

Pizzázni indultak, rendőrségen kötöttek ki

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása vétség miatt indított eljárást egy 20 és egy 19 éves bárnai lakos ellen.

2023. Január 02. 10:50, hétfő | Helyi

4 NAP – 8 BALESET

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt négy napon nyolc közúti közlekedési baleset történt.

2023. Január 02. 08:45, hétfő | Helyi

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság köszöntője

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság teljes személyi állománya ezzel a videóval kíván Nógrád megye lakosainak nagyon boldog új évet!