Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Október 20. 14:08, péntek | Helyi
Forrás: TamTraCo

A mintaszállítás jogszabályi keretei

A mintaszállítás jogszabályi keretei

Mindannyiunk számára kulcsfontosságú kérdés saját és családtagjaink egészsége.

A minták útra bocsátása előtt érdemes tájékozódni azokról a kérdésekről, miszerint hogyan szabályozzák országunkban (de akár nemzetközi szinten) a biológiai minták szállítását. A Magyar Köztársaság is tagja az ADR (veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás) szabályozásnak, amely a belföldi szállításra is vonatkozik. Az ADR a biológiai mintákat a 6.2. fertőző anyagokat tartalmazó alosztályba sorolja. Okkal feltételezhetőek tehát ezekről az anyagokról, hogy fertőzőek, korokozókat tartalmaznak. Ezek a baktériumok, vírusok, rickettsiák, paraziták vagy gombák olyan mikroorganizmusok, de akár más hatóanyagok, mint a prionok, amelyek az ember vagy állat megbetegedését is okozhatják. A 6.2. anyagait az ADR A illetve B kategóriába sorolja. A TamTraCo ezek közül az anyagok közül a B kategóriájú biológiai anyagok szállításával foglalkozik, ezeket az UN3373 tételhez sorolják be. Ezek az anyagok az A kategóriába történő besorolás kritériumait nem tartalmazzák. A diagnosztikai és a klinikai célú tenyészetek is mind ide sorolhatóak.

A P650 csomagolási utasításban lehet megtalálni az ADR iránymutatását. A 4. rész 4.1.4.1-ben található az UN3373 tételbe sorolt anyagok szállítására vonatkozó szabályozás. A tétel anyagainak szállítását az utasítás egyértelműsíti, szakmai szempontokat helyeznek előtérbe. A csomagolási utasítást kell követnie a csomagolónak. A 11. bekezdés a leglényegesebb utasítás egyike, a szállíttató s a szállító számára. Kimondja, hogy az „UN3373 alatt szereplő fertőző anyagot a csomagolási utasítás szerint csomagolják, az ADR más előírásait nem kell figyelembe venni.” Így nem kell járműveket jelölni, nem szükséges az írásbeli utasítás sem. Ez alapján a sofőrnek nem szükséges érvényes ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkeznie. Egyedül a 2 évenként megszervezett, szállított anyag ismeretére vonatkozó belső képzés a fontos a rendelet szerint, amely a veszélyesáru-szállító szaktafolyamok szervezői, vagyis az ADR tanácsadók állítanak össze, így a képzés belső vizsgával zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.