Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Képek | Közélet

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt

2019-09-05 15:20:58

Soltész Miklós: Az Egyházak Megérdemlik és Meg is Kapják a Támogatást!

Az egyházak közösségfejlesztő munkájukért minden támogatást megérdemelnek, és meg is fognak kapni a jövőben – jelentette ki Soltész Miklós csütörtökön Salgótarjánban, rámutatva: a kormány nagymértékben támogatta az egyházakat az elmúlt években Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a salgótarjáni katolikus főplébánia templomban tartott sajtótájékoztatót, ahol jelenleg is zajlik a felújítás a Modern városok program keretében, 450 millió forintból.

Kiemelte: a kormány segíti a megyei jogú városokat, így Salgótarjánt is, és függetlenül attól, hogy a város vezetése ellenzéki, több mint 10 milliárd forintos támogatást kapott gazdaságfejlesztésre az elmúlt évek során, ami jelentősen segítheti Salgótarján fejlődését. Soltész Miklós ugyanakkor hozzátette: biztos benne, hogy ezt a lehetőséget jobban is ki lehetett volna használni, és abban is, hogy a jövőben egy új városvezetéssel ez meg is történik.

Kitért rá, hogy egy felmérés szerint a megyei jogú városok közül a Salgótarjánban élők érzik legboldogtalanabbnak magukat, annak ellenére, hogy gyönyörű természeti környezet veszi körbe, sok-sok fejlesztés történt, és egyre inkább elérhető a város az útfejlesztéseknek köszönhetően. Nem véletlen, hogy a Fidesz-KDNP “Egy boldogabb Salgótarjánért” dolgozott ki programot, Salgótarján élén változást kell végrehajtani – mondta az államtitkár.
Soltész Miklós a kampányra kitérve elmondta: itt volt Salgótarjánban akkor, amikor Dóra Ottó polgármester halálát követően közösen nyilvánítottak részvétet, megemlékeztek róla. Megfogalmazta: egy ember halálakor teljesen mindegy milyen pártbeállítottságú, milyen nemzetiséghez tartozik, éppen ezért teljesen elfogadhatatlan az a “baloldalon úgy látszik országosan is bevett gyakorlat”, hogy valakinek a halálával, valakinek az elhunytával viccelődnek.

Valóban az élet része a halál is, ha szabad így fogalmazni, de ezen nem viccelődünk, ezzel nem szórakozunk, legyen a kampány akármilyen kemény és akármennyire fontos is adott esetben egy-egy embernek az életében – mondta Soltész Miklós, majd felszólította a baloldal képviselőit, köztük Salgótarján jelenlegi polgármesterét is, hogy hagyják abba ezt a viselkedést, térjenek vissza a normális keretek közé, mert így hosszú távon nem lehet egy városon változtatni.

Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP városi polgármesterjelöltje, önkormányzati képviselő azt emelte ki: a Modern Városok Programban Salgótarján egyházi fejlesztésekre is komoly forrásokat kapott, ezzel a kormány elismerte, milyen nagy szükség van az egyházakra, milyen fontos szerepet töltenek be a társadalom életében. Mint mondta, az egyházközségekben létrehozott és felújított közösségi terek több funkcióval bírnak; a hitélet mellett otthont adnak a fiataloknak, kulturális és sportolási lehetőségeknek. Hangsúlyozta: fontos, hogy ilyen módon is megszólíthatják Salgótarján fiataljait, mert a városnak “az az elemi érdeke”, ha őket itt tudják tartani.

Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy kijelölik a Salgótarjánban, illetve a környező településeken levő felújítandó egyházi létesítmények körét, és várhatóan még az idén kormányhatározat születik a tervezés elindításáról. Újságírói kérdésre elmondta: pontos összegekről még nem tud beszámolni, de jelenleg 4 milliárd forint összértékű egyházi beruházás körvonalazódik Salgótarjánban és a város közvetlen térségében.
Az országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy Salgótarján 9,2 milliárd forintos TOP-forrást, 1,5 milliárd forint rendkívüli fejlesztési támogatást és sok egyéb más beruházási lehetőséget kapott, nem beszélve a Modern Városok Programról és az annak előkészítéséhez érkezett 1 milliárd forint támogatásról. Becsó Zsolt bírálta a városvezetést, mivel szerinte “nem úgy mennek a dolgok, mint ahogy menniük kellene; sokkal előrébb kellene tartania a városnak a Modern Városok Programban nevesített egyes fejlesztéseiben”. Hozzátette: vannak azonban jól haladó projektelemek, ahol kézzel fogható eredményeket lehet felmutatni, ilyenek a főplébánia templom felújítása vagy az onkológiai központhoz kapcsolódó beruházás.

A további térségi fejlesztésekkel kapcsolatban az országgyűlési képviselő közölte: várhatóan szeptember utolsó napjaiban átadják a 21-es számú főút négysávosított szakaszait, míg a 20 milliárd forintot meghaladó összértékű térségi turisztikai programról a jövő héten következik egy jelentősebb minisztériumi egyeztetés.

Forrás: 3100.hu


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára és Szabó Csaba Polgármesterjelölt