Városlista
2022. augusztus 18, csütörtök - Ilona

Képek | Közélet

RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL

2020-09-07 18:52:04

A Főblébánia templom felújításához kapcsolódó régészeti munkálatok során szerdán emberi maradványokra és egy harangtöredékre is bukkantak a Dornyay Béla Múzeum régészei. Két koponya és több végtagcsont is előkerült.

A Kisboldogasszony-templom területén már korábban is végeztek feltárást, ekkor Zsigmond-kori sírok kerültek elő, köztük egy kislány sírja.
2018-ban Tóth Balázs, a múzeum régésze már kutatott itt. Ekkor két kisebb árkot nyitottak, amelyből csontmaradványok kerültek elő. Az egyik egy Zsigmond-kori érmével a mellkasán, míg egy másik, vélhetően 17. századi koporsóban, egy kislány feküdt – mondta Bodó Balázs, a múzeum régésze és az ásatás vezetője. Hozzátette: egyelőre a nemrégiben feltárt leletek korát nehéz megállapítani.
Ez azért lehetséges, mert az évszázadok során többször történt tereprendezés a templom környezetében. Mint azt a szakember elmondta, ha korábban fél méterrel lejjebb ásnak, valószínűleg most nem találták volna meg a sírokat.
A szerdai leletmentés alkalmával a sírokban, különböző végtagcsontokat, két koponyát és félbevágott maradványokat találtunk, melyről azt lehet elmondani, hogy vegyes megtartásúak és eltérő tájolásúak – mondta a szakember.
Hozzátette: a középkori temetkezés folyamán a koporsókat általában kelet-nyugati irányban ásták el, így előfordulhat, hogy az eltérő tájolás oka, hogy a sírokra többször rátemetkeztek azok pedig átkeveredtek, ahogy arról a templom melletti kőtábla is árulkodik.
A táblán a következő felirat áll: „Itt pihennek az 1200-1700-as években-e templom körül elterülő régi temetőből összeszedett őslakosság földi maradványai”. A kőtáblát 1932-ben készítették, vélhetően ekkor tereprendezés vagy építkezés történt. Azóta a sírokat többször megbolygathatták, így a most talált leletek korát is nehéz megállapítani. A szakember elmondta, ahhoz, hogy ezt megbecsüljék találniuk kellene a maradványok mellett egy datáló leleltet. Ami lehet ékszer, ruhadísz vagy akár pénzérme.
Azt viszont bizton mondhatjuk, hogy ezek itt a mi városunk őslakossága, ők a mi őseink, elődeink – hangsúlyozta Bodó Balázs.
A régészek egy másik érdekes jelenségre is figyelmesek lettek. A templom szentélyének tengelyében, mintegy három-négy méterre tőle, egy kétszer két méteres félbe vágott félkör alakú létesítmény alapozása került elő a föld alól. Az egykori építmény különlegessége, hogy egyetlen korábbi térképen se szerepel.
Körtemplomnak elég kicsi lenne, hiszen egy oltár nem férne el benne, így az ötletem rá, hogy egy kis szobor fülke volt, benne valamelyik Szenttel, ugyanis korábban a beton támpilléren is volt egy Nepomuki Szent János szobor. Így kíváncsian várjuk, hátha előkerül egy datáló lelet belőle – mondta a szakember.
Külön érdekesség, hogy az ásatás előtti próbagödrökből, a templom nyugati homlokzatának déli végénél, előkerült a felső talajrétegből egy harang töredék.
A betűk formája és a felirat alapján nem lehet túl régi. Az I. Világháború idején a templomban három harangot szenteltek fel, így könnyen lehet, hogy a háborúban kapott lövést követően került a föld alá, viszont erre vonatkozóan nincsenek információink – mondta Bodó Balázs.

Kriptára is bukkantak a közelmúltban
Az Árpád-kori alapon álló, 18. századi barokk templom mai formáját 1914-ben kapta. A Kisboldogaszony templom többször szerepel a fennmaradt iratokban. Első írásos emléke a 12. századból származik, majd fa haranglábát a 17.és a 18. században is említik. Az elemi csapások többször elérték az épületet, árvíz is romba döntötte, tetőszerkezete pedig 1821-ben egy tűzvészben leégett. Ekkor, Jankovich Antal, a plébánia egykori kegyura állíttatta helyre és nagyobbíttatta meg a templomot. Családi nyughelyére a templom alatt 2019-ben egy felújítás alkalmával bukkantak a régészek. A főoltár a zagyvarónai születésű Bátki József, szobrászművész alkotása 1923-ból. A Szent József-oltárt Bóna Kovács Károly készítette.

Bodó Balázs Régész.

RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL
RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL RÉGÉSZETI FELTÁRÁS A SALGÓTARJÁNI KISBOLDOGASSZONY TEMPLOMNÁL