Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Képek | Közélet

Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete

2020-11-05 17:55:21

2020. Szeptember. 01-vel. Elkezdődött a Salgótarjáni Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezetének Felújítása. Új Burkolatot Kap a Templomot Körbe Ölelő Járda. A Templom Támfala. Kialakításra Kerül Egy Parkoló. Új Helyre Kerül a Feszület és az Emlékkő. És Csodás Dísz Világítást is Kap A Templom.

Főplébánia templomunk felújításának a befejezéséhez közeledik.

Csaknem két éve kezdődött a salgótarjáni Kisboldogasszony-templom teljes felújítása. A belső munkák már tavaly elkészültek, karácsonykor az éjféli misét is meg lehetett itt tartani. A támfal és a lépcsők felújítása, a környezet rendezése azonban, amit a koronavírus-járvány folyamatosan hátráltat, erre az évre maradt, jelenleg is zajlik: várhatóan december 15-ére fejeződik be, ha az időjárás engedi.

Többször is beszámoltunk már a főplébánia templom körül folyó munkálatokról, igazi érdekesség volt a csak leírásokból ismert kegyúri kripta megtalálása, a régészeti ásatások során előkerült leletek is gyarapították a város történetére vonatkozó ismereteket.
Lantos László, a Salgóterv Kft. ügyvezetője azt közölte lapunkkal: a felújítás második üteme július 16-án kezdődött és várhatóan december 15-én fejeződik be.
– A kivitelezés óhatatlanul hang és zajhatásokkal jár, jellegéből adódóan különböző földmunka-, erő- és szállítógépek is dolgoznak a területen. Ezek működése szintén kellemetlen zajhatással jár. Tudjuk, hogy ez a közvetlen környezetben élőket mindez kellemetlenül érinti, emiatt elnézésüket és türelmüket kérjük. Köszönjük azt is, hogy a felújítás eddig eltelt időszakában elviselték ezeket a kellemetlenségeket!
Lantos László hozzátette: a kivitelezést az érvényben lévő jogszabályok és előírások szerint, az engedélyezési és kiviteli tervek alapján történik. Ezekhez a szükséges közútkezelői, közmű üzemeltetői és egyéb hozzájárulások és engedélyek kivétel nélkül rendelkezésre állnak.
A szakember kifejtette: a tervezésben építész, statikus, elektromos, útépítő, vízépítő , épületgépész és talajmechanikus tervezők vettek részt, valamennyien rendelkeznek a Nógrád Megyei Mérnöki és Építész Kamara által kiadott, megfelelő jogosultságaival.
Lantos László hozzátette: a kivitelezést szintén a mérnöki és építész kamara arra jogosult műszaki ellenőrei ellenőrzik.
– Aggodalomra nincs ok, szakszerűen történik a munkavégzés, az sem fordulhat elő, hogy valamilyen előre nem látható kár történik a kivitelezés közben. A műszaki ellenőrök rendszeresen ellenőrzik a munkavégzést, ezt az építési naplóban is rendszeresen rögzítik.
Kifejtette: közismert, hogy a templom és környezete már igen elhasználódott állapotban volt.
– Tavaly a templom épületét tudtuk renoválni, idén pedig a közvetlen környezetének felújítására nyílt anyagi lehetőségünk. Reméljük, minden úgy sikerül majd, hogy a környékben élők és az összes városlakó elégedett lesz vele, a templom és környezete pedig a város dísze lesz! Ehhez kérünk még egy kis türelmet a kivitelezés még hátralévő idejére!

Varga András salgótarjáni esperes-plébános lapunknak elmondta, hogy a Kisboldogasszony-templom újra áldását 2021. év tavaszára tervezik, Marton Zsolt váci megyéspüspök és a Modern Város Programját támogató Kormány tisztségviselőjének részvételével. A szertartásra tervezik meghívni a XVIII. században Salgótarjánban földbirtokos Jankovich-család leszármazottjait is. Őseik építtették, vagy legalábbis átalakíttatták a török időkben megrongálódott középkori Isten házát, ők voltak a templom kegyurai is.
Hozzátette: az ásatások során egy ismeretlen rendeltetésű középkori épületmaradvány mellett Zsigmond-kori érme is előkerült, így valószínűleg a templom mind déli- és északi oldalára már XIV–XV. század fordulóján is temetkeztek. Kisboldogasszony templomát a XIV. század közepén – 1332 – felvett ún. pápai tizedjegyzék igazolja.

Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete
Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete Megújul A Kisboldogasszony Főplébánia Külső Környezete