Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Képek | Közélet

Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése.

2021-10-27 14:11:07

Megtartották az I. Ipoly-Völgyi Vasút Konferenciát, ahol felolvastak egy tíz pontból álló memorandumot is!

A Balassagyarmati Ipoly Túra Egyesület, a Civitas Fortissima Kör, a Balassagyarmatért Baráti Kör és Balassagyarmat Város Önkormányzata szervezésében szerda délután megtartották az I. Ipoly-Völgyi Vasút Konferenciát a hivatal dísztermében.
A rendezvényt Csach Gábor, a város polgármestere nyitotta meg, majd Olexa Miklós, az Ipoly Túra Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ezt követőn prof. dr. Majdán János rektor emeritus az Ipoly-völgyi vasút történetéről, míg Csonka Károly, a Magyar Állami Vasutak Zrt. főpályamestere a vasútüzemről tartott előadást. A konferencia végén Olexa Miklós felolvasott egy tíz pontból álló memorandumot is.
Az Ipoly-völgyi vasútvonal jövőjéről megtartott konferencia résztvevői és az ügyet az aláírásukkal támogatók javasolják a mindenkori magyar és szlovák kormányoknak; Besztercebánya, Nyitra, Nógrád és Pest megye vezetőinek; mindkét ország parlamenti és megyei képviselőinek; az illetékes szakminisztériumoknak és szakhatóságoknak, valamint az országhatár két oldalán lévő érintett önkormányzatoknak, hogy terveikben a memorandumba foglaltakat vegyék figyelembe.
Az iratban többek között kinyilvánítják, hogy mindkét ország érdekét szolgálja a közlekedés fejlesztése, különösképpen a vasúté. Kérik a Balassagyarmat–Losonc vasúti személyforgalom újraindítását, a Drégelypalánk–Ipolyság közötti egykori vasúti pálya helyreállítását, a Balassagyarmat és Budapest közötti közvetlen vasúti összeköttetés helyreállítását, illetve a 2007 óta szüneteltetett Diósjenő–Romhány vasútvonalon a személyszállítás újraindítását. Szeretnék, ha az Ipoly-völgyi vasút újjáélesztése még ebben a pénzügyi támogatási ciklusban megtörténhetne.
Ezen túl javasolják, hogy Balassagyarmaton állandó vasúttörténeti kiállítás nyíljon és az ország két legszebb közforgalmat lebonyolító vasútvonalát nyilvánítsák a kulturális örökség részévé. A jelenlévők elfogadták a memorandumot, amely az első lépése lehet az Ipoly-völgyi vasút megmentésének.

Forrás:L. J.

Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése.
Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése. Az Ipoly - menti Vasutak Megmentése.