Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Képek | Sport

TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető

2021-05-15 20:25:43

Szombaton Salgótarjánt is érinti a Tour de Hongrie, útlezárás várható a kerékpárverseny útvonalán.
Nógrád megyében 2021. május 15-én 12 óra 40 perckor rajtolnak el Balassagyarmaton a Civitas Fortissima térről a Tour de Hongrie Nemzetközi Országúti Kerékpáros Verseny negyedik szakaszának versenyzői.

A versenyzők Szécsényt, Salgótarjánt és Bátonyterenye – Kisterenye városrészt érintve, a 23-as számú főúton haladva lépnek át a Heves megyei szakaszra. Ennek során több településen és azok külterületén rendőri forgalomirányításra és ideiglenes forgalomkorlátozásokra lehet számítani.
Kérjük az arra közlekedők figyelmét és türelmét!

Az ausztrál Damien Howson nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny királyetapját a Kékestetőn, ezzel közel került a végső győzelemhez. Legjobb magyarként Fetter Erik a 11. pozícióban zárt a hegyen, Pelikán János pedig megtartotta az összetett legjobb hazai versenyzőjét illető fehér trikót.

Péntekhez képest hét kerékpárossal kevesebb állt rajthoz, bukása után nem indult el a tavalyi magyar bajnok Szarka Gergely, illetve egy külső stábtag koronavírusos fertőzése miatt az Uno-X visszaléptette versenyzőit, akiknek negatív eredménnyel zárult a vizsgálatuk.

A 121 versenyben maradt kerékpáros az elmúlt napoknál lényegesen jobb, derült időben, 27 fokban vágott neki az etapnak. Két mátrafüredi gyorsasági részhajrá, illetve előbb Mátraházán egy második kategóriás hegyi részhajrá, illetve 985 méter magasan a Kékestetőn az első kategóriás hegyi befutó várt a mezőnyre az idei magyar körverseny leghosszabb és messze legnehezebb szakaszán.

Bő 30 kilométer után négyfős szökés alakult és dolgozott ki három perc feletti előnyt az olykor csepergő esőben, olykor napsütéses időben. A várakozásoknak megfelelően az élbolynak nem volt esélye a „hazaérésre”, utolsó tagját 12 kilométerrel a befutó előtt érte utol az egyre fogyatkozó élmezőny. Peák Barnabás kilométereken át diktálta az élcsoport tempóját, csapattársáért, a tavaly harmadik ausztrál Damien Howsonért dolgozva.

A Mátraháza utáni utolsó 3,5 kilométert megkezdve a mezőny három csoportra szakadt, a tucatnyi versenyzőt magában foglaló élcsoportból – benne Fetterrel – 1900 méterrel a cél előtt megindult Jhojan García (Caja Rural-Seguros RGA). A többiek kivártak, majd a tavalyi győztes Valter Attila megindulásának emlékére Valter kanyar nevet viselő szakasznál Howson iramodott meg, utolérte kolumbiai riválisát, és magabiztosan megnyerte a szakaszt. Másodikként a belga Ben Hermans, harmadikként az olasz Antonio Tiberi ért célba, a kifulladó García végül negyedik lett.

Sikerével a 28 esztendős ausztrál az összetett győzelem küszöbére lépett, miután a 792 kilométer össztávú 42. Tour de Hongrie vasárnap 92 kilométeres budapesti körözéssel zárul, ahol az időjóváírások várhatóan már nem szólnak bele az elsőség sorsába.

4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 202 km, hegyi befutó:

1. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) 4:55:50 óra

2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 9 másodperc hátrány

3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 15 mp h.

...11. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 54 mp h.

...27. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:23 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Howson 16:11:24 óra

2. Hermans 16 másodperc hátrány

3. Tiberi 24 mp h.

...23. Pelikán 1:32 perc hátrány

...39. Peák Barnabás (BikeExchange) 2:27 p h.

...41. Fetter 3:14 p h.

TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető
TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető TOUR DE HONGRIE 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető