Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Képek | Közélet

Átadták A Megújult Kolduspalotát

2015-04-10 12:05:11

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL MEGÚJULTAK AZ ACÉLGYÁRI ÚT 10-12. ÉS 14-18. SZÁM ALATTI „KOLDUSPALOTÁK”

Az Egyesült Lakásszövetkezet a „Salgótarján szociális célú rehabilitációja – Acélgyár – Városközpont” című projekt keretében közel 84 millió forintból felújította Acélgyári út 10-12. és 14-18. szám alatti épületeit.

A „Salgótarján szociális célú rehabilitációja – Acélgyár – Városközpont” című projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának keretében valósul meg. A projekt részét képezi az Acélgyári városrészben a „Kolduspaloták”, a Szent József Plébániatemplom előtti tér felújítása, a szociális napközi foglalkoztató kialakítása, a városközpontban a Klapka György út 4. sz. alatti épület (régi SITI épülete), a Garzonházak és az Erzsébet tér felújítása.

A projektben foglalt célokat Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint projektvezető, konzorciumi partnereivel, a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközséggel, a Római Katolikus Plébániával, az Acélgyári út 4-8. Társasházzal és az Egyesült Lakásszövetkezettel együtt valósítja meg.

A projekt összköltsége közel 510 millió Ft, amely összegből majd’ 400 millió Ft támogatást biztosít az Európai Unió a projektelemek megvalósításához. Az Egyesült Lakásszövetkezethez tartozó Acélgyári út 10-12. és 14-18. szám alatti épületek felújítása közel 84 millió forintból valósult meg.

A projekt első beruházásaként 2013 szeptemberében átadásra került a régi SITI felújított épülete a Klapka György úton, 2014 őszén befejeződött a Szent József Plébániatemplom előtti tér és az Erzsébet tér felújítása, 2014 decemberében pedig átadásra került a régi evangélikus paplakban kialakított szociális napközi foglalkoztató.
Az Acélgyári városrész megújítását célzó fejlesztések folytatásaként 2014 októbere óta zajlik az Acélgyári út elején található „Kolduspaloták” felújítása. Az épületek közül az Acélgyári út 10-12. és 14-18. sz. alatti épületek felújításával kapcsolatos feladatokat az Egyesült Lakásszövetkezet irányította Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve. A beruházás keretében megvalósult az épületek külső homlokzatának hőszigeteléssel történő felújítása, a közös helyiségek nyílászáróinak cseréje, a tető- és födém felújítása.

A 2015. április 10-én megtartott ünnepélyes átadón Dóra Ottó polgármester és Várhelyi Béla, az Egyesült Lakásszövetkezet elnöke adta át a megújult épületeket a lakóknak. Várhelyi Béla beszédében elmondta, hogy a beruházás az érintettek megelégedésére készült el, melynek egyik elismerése a kivitelezésben közreműködők megvendégelése a lakók által helyben készített bográcsgulyással. A lakástulajdonosok a projektben foglalt műszaki tartalom kiegészítéseként – a kivitelezéshez közeli időszakban – saját pénzügyi forrásukból elvégeztették a méretlen áramvezeték kapacitásának bővítését és áthelyezését a külső oldalfalról a pincei mennyezetre, a túlfeszültség védelem kialakítását, a belső és külső világítások korszerűsítését, részben ledesre, a csapadék elvezetés zárt rendszerűvé tételét, az épületek melletti közlekedők burkolását, s nem utolsó sorban az egységes, hőszigetelhető redőnytokok beépítését, amihez általában új, fehér lamellákat kellett venni. Ezeket - a projektben foglalt feladatokat részben - kiegészítő munkák az épület használhatóságát, komfortját növelték, s elősegítették az egységes, esztétikus homlokzat kialakítását. Mindezekre a fedezetet a pályázati támogatás összegének 12 %-t kitevő saját erő biztosította, melyre a hét éven keresztül jelentősen megemelt felújítási alap képzése ad lehetőséget lakástakarékpénztári számla nyitásával.
A 90 éve épült épületekben ez a második nagy volumenű felújítás - a régóta itt lakók emlékezete szerint az elsőre 50 évvel ezelőtt került sor, még az Acélgyár beruházásában.
A lakók nevében is megköszönte az önkormányzat által biztosított Európai Uniós támogatást, melynek eredményeként a városközpont északi vége is esztétikus, szép látványt nyújt most már az erre elhaladóknak, a városba látogatóknak, s az itt élők számára pedig a korábbi öreg, foltos házak immár külsőleg megfiatalodva kellemesebb lakóhelyet biztosítanak.

Forrás.: Egyesült Lakásszövetkezet. Várhelyi Béla.

Átadták A Megújult Kolduspalotát
Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát Átadták A Megújult Kolduspalotát