Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Képek | Közélet

Meghívó Templomunk Megáldására...

2021-09-12 08:36:27

A Salgótarjáni Főplébánia Egyházközsége Istenünk iránti hálával és szeretettel meghívja Önt

2021. szeptember 18-án, szombaton 10.00 órára
a felújított templomunk és környezetének megáldására.

Az ünnepi szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálja.

Cím: Salgótarján, Rákóczi út 24.

( PARKOLÁSI LEHETŐSÉG A Rákóczi úton az OTP ELŐTT. )

Szombaton ünnepélyes keretek között megáldják a felújított salgótarjáni Kisboldogasszony Főplébánia-templomot és az épület körül található, szintén megújult parkot. A templomban szombaton 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálja.
A salgótarjáni főplébánia templom és környezetének megújítása című projekthez a kormány a Modern Városok Program keretében biztosította a támogatást, összesen 667 millió forintot.

A teljes rekonstrukció részeként többek között rendezték a támfalat és a lépcsőket, restaurálták a falfestményeket, megújultak a szobrok és az ötvenes évekből származó padok, emellett a templom a kor elvárásainak megfelelő hangtechnikát kapott és kialakítottak egy fűthető téli kápolnát is. A második ütemben a templom körül parkosítottak, rendezték az oldalsó támfalak feletti területeket és kialakítottak egy körmeneti utat is.

A felújítás során megtalálták a vélelmezett, de eddig fel nem lelt kriptát, ahol mások mellett az 1855-ben elhunyt Jankovich Antal; illetve lánya, Luby József templom kegyúr felesége, az 1870-es években elhunyt Jankovich Antónia sírja található. Az 1820-as években Jankovich Antal volt, aki egy komoly tűzesetet követően felújította és bővítette is a templomot, vélhetően a kriptát is ekkor alakították ki. Halála után Luby József lett a templom kegyura, nevéhez többek között az 1866-os toronyépítés köthető.0 A száz évvel ezelőtti rajzokon így már egyértelműen beazonosítható a kripta eredeti, külső lejárata, amit azonban a későbbiekben eltávolították, helyére pedig egy betonlapot helyeztek, rajta egy kereszttel.

Forrás: K. I.

Meghívó Templomunk Megáldására...
Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására... Meghívó Templomunk Megáldására...