Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Képek | Közélet

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk.

2023-11-01 18:00:00

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Ezen a két napon mindazokra emlékezünk, akiket szerettünk, akiknek köszönhetően azokká váltunk, akik most vagyunk.
Mindenszentek – latinul: festum omnium sanctorum – a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja. Minden üdvözült (mindazokat így nevezzük, akik Istent dicsőítve, üdvözülve hunytak el, de nem emlékszik meg róluk név szerint a kalendárium) közös ünnepe, akiket nem avattak szentté. Az ünnep célja, hogy az összes szentet – nemcsak azokat, akiket az egyház hivatalosan is szentté avatott – megünnepeljük.
Halottak napja:
Clunyi Szent Odilo bencés apát 998-ban vezette be emléknapként, melyet a keresztény egyház is átvett. November 2-án azokra az elhunytakra emlékezünk, akik még nem nyerték el az üdvösséget. A holtakért való imádkozás szokása a 14. században vált általánossá. A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még a lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit elköltözött szeretteikért. Ezen a napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A gyertyaláng Krisztus jelképe, aki életét adta az emberekért, hogy elhozza nekik a megváltás fényét.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk.
Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk.