Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Képek | Kultúra

Egy elfeledett mesterség - A teknővájó

2023-06-21 09:17:10

A Magyarországon élő cigányság rendszeresen dolgozó rétegét alkották a teknős cigányok. A magyar lakosság körében is őket becsülik meg a legjobban, mert állandó munkával keresik meg kenyerüket és készítményeik a paraszti háztartások számára sokáig nélkülözhetetlenek voltak.

A paraszti háztartások elsősorban a sózó teknő és a dagasztóteknő készítését igényelték a teknővájó cigányoktól. A sózó teknő egységes méretben készült, a dagasztóteknőből kellett egy nagyobb méretű kenyérsütéshez és egy kisebb - a dagasztóteknőnek kb. a fele - amiben fánknak való tésztát dagasztottak.
A teknővájó cigányok általában háromféle árut készítettek: teknőket, szakajtókat és kanalakat.
A teknővájó cigányok szerszámai: a); balta b); kapocska, c); mellvédő, d); kétnyelű kés v. gyalukés, e); kanálvájó kés. Fűrészt csak a vastag fák feldarabolására használtak.
A teknővájó egyik legfontosabb szerszáma a balta. A kiszemelt fa elhasításától a nagyolásig (a teknő formájának durva kifaragása) minden munkát baltával végez.
A balta mellett a kapocskával végzik a legkülönbözőbb műveleteket. A kapocska kapa formájú, hajlított pengéjű, rövid nyelű szerszám. Kétféle méretben használatos, az egyik szélesebb, a másik keskenyebb élű. A teknő vagy szakajtó simára faragását a kétnyelű késsel végzik.
Amikor a kétnyelű késsel dolgoznak, egy enyhén hajlított deszkalapot, mellvédőt akasztanak a nyakukba, Ehhez szorítják az éppen lesimítandó munkadarabot, hogy a ruházatukat megvédjék a késtől. A kanálvájó kést a kanálkészítés során használják. A kanálkészítéssel több munka van, mint a teknővel vagy a szakajtóval, főleg télen készítik, amikor a nagyobb darabokon kint nem lehet dolgozni.
A teknőkészítés legelső mozzanata az alkalmas fa kiválasztása. Általában két fajtából készítik árujukat: fűzfa és nyárfa. A nyers fából a legjobb dolgozni, mert ezt még könnyű faragni. A megfelelő hosszúságú - általában 140-160 cm - fatörzs lefűrészelése után kettéhasítja a fatörzset, s ebből két teknőt tud készíteni. A hasítást ékek segítségével végzi.
A következő mozzanat a nagyolás, amikor kiszedi a félbevágott fa belsejét. A nagyolást végig a baltával végzi, így mélyíti ki a fatörzset. Egyszer bal, egyszer jobb oldalról vág a baltával, s így fokozatosan - egy-egy darabot kihasítva - halad a munkával. Az időközben kitompult baltát a fénkővel élesíti. Miután a belsejét kinagyolta, a két végét durván lefaragja gömbölyűre, és kiformálja a füleket is.
Ekkor veszi elő a kapocskát. A tisztálást a teknő belsejével kezdi. Először a szélesebb pengéjű kapocskával kezd dolgozni. Mivel a pengéje görbülő, ezért egyenletesen görbülő lesz a teknő belseje is. Miután belülről kifaragta a teknő egyik végét, az alját simítja le szintén a kapocskával.
A teknő egyik felének lesimítása után megfordítja és a másik végét faragja egyenletesen görbülő formára.
A füleket és a teknő alját véglegesen a kétnyelű késsel alakítja ki. Ezzel gyalulja le a teknő hátulját, tetejét, s körül az oldalát. Ugyancsak ezzel faragja le teljesen simára a füleket, s adja meg a végleges formát.

Egy elfeledett mesterség - A teknővájó