Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Képek | Sport

Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra

2022-04-05 20:34:36

Bútor Róbert és navigátora, Tagai Róbert idei első versenyüknek a horvátországi világbajnoki futamot választották. Versenyautójuk pedig a kategóriája éllovasának számító, népszerű Peugeot 208 Rally4 lesz, ami a Tagai Racing Technology műhelyében készül. Idén a március végi szezonnyitó Salgó Rally-n indul a magyar ralibajnokság, ahol már az ötödik szezonját kezdi meg Peugeot 208 Rally Cup. Most mégis egy áprilisi, külföldi versenyről adunk információt, hiszen a magyar bajnokságban már éles körülmények között nem versenyző, saját WRC-vel rendelkező Bútor Róbert Peugeot 208 Rally4 versenyautóval nevezett be a horvátországi világbajnoki futamra, a Croatia Rally-ra.

„Novemberben sajnos összetörtem a WRC-t, remélem minél hamarabb újra tudjuk építeni, de már nagyon hiányzik, hogy versenyautóba üljek!” – mesélt az előzményekről Bútor Robi. „Egy álmatlan éjszakán kitaláltam, hogy mi lenne, ha egy elsőkerék hajtású Rally4-es autóval elindulnánk egy hozzánk közel eső VB futamon. Reggelre is megmaradt ez a gondolat, így azonnal felhívtam Balkányi Györgyöt, a P Automobil Import Kft. magyarországi ügyvezető iagzgatóját, hogy támogatását kérjem a tervemhez, ő szerencsére örömmel fogadta az elképzelést. Már csak a navigátoromat kellett meggyőznöm, de Ő is azonnal igent mondott.

A Peugeot 208 Rally4 versenyautók jórészt a Tagai Racing Technology műhelyében készülnek, így Tagai Tamástól is kértem ajánlatot, így négyen raktuk össze a projektet. Ezek után büszkén modhatom: beneveztünk a horvát világbajnoki futamra!”
„Bútor Robi nagyon népszerű pilóta és örültünk, amikor elmondta, egyértelmű volt számára, hogy ezen a futamon egy Peugeot 208 Rally4-gyel szeretne újra versenyezni!” – mondta Balkányi György. „Nem kis feladatot vállalt, de ismerjük Robi maximalizmusát, aki a legjobbat fogja kihozni magából és a versenyautójából egyaránt! Bízunk benne, hogy sok magyar szurkoló elkíséri és a horvátországi verseny kanyargós pályáin újra bizonyíthat a veresnyautó is, így mindenki mosolyogva tér majd haza erről a kalandról!”

A többszörös magyar bajnok Bútor Róbert, bajnoki címeit mind elsőkerék hajtású autóval szerezte, így nem ismeretlen számára ez a kategória.
„Ez a Peugeot 208 Rally4 motorerőben kicsit gyengébb, mint amilyen autókkal korábban mentem, de a futóműve sokkal újabb fejlesztés. És nagyon fontos, hogy ez az elérhető legjobb versenyautó ebben a kategóriában.”
Tavaly szerepelt először a Croatia Rally a világbajnokság naptárában, ebből kifolyólag mindenki számára újdonság volt a környezet, újak voltak a szakaszok.

„Elolvastam a tavalyi nyilatkozatokat, amelyeket a gyorsaságik után tettek a világbajnoki menők… Mindenkinek az volt az egyöntetű véleménye, hogy borzasztóan nehezek és rendkívül technikásak a pályák. A világ egyik legnehezebb versenyeként emlegették… Hát ebbe jól beleválasztottunk, de kellenek a kihívások! – mondta nevetve Robi. „Igazából több dolog is volt, ami miatt a horvátországi futamot választottam: Közel van, ebből kifolyólag kevesebb időt vesz igénybe az utazás, így a logisztikai költségek is alacsonyabbak. És ami még nagyon fontos számomra: itt várható a legtöbb magyar néző!”

Az ellenfelekről, az esélyekről így nyilatkozott a gödöllői versenyző: Az látszik, hogy ezeken a szűk pályákon nehéz látványosan közlekedni, azt rábízzuk most a WRC mezőnyére. Mi próbáljuk majd a lehető legjobban feldolgozni a tíz különböző gyorsasági szakaszt, precízen menni és végig csinálni a versenyt!
Esélyünk akkor van a jó eredményre a fiatalokkal szemben, ha bízunk a rutinunkban és a higgadtságunkban. Ezeken a pályákon nagyon könnyű lesz hibázni, de mi szeretnénk úgy végigmenni, hogy nem hibázunk!”
A Croatia Rally az idei világbajnoki sorozat harmadik állomása lesz, amelyet 2022. április 21-24. között rendeznek meg zágrábi központtal. A futam előtt még teszt és technikai gyorstalpaló is vár a párosra, ahol még alaposabban megismerhetik a Peugeot 208 Rally4 versenyautójukat.

„Szeretném még egyszer megköszönni a Peugeot magyarországi importőrének, a Tagai Racing Technology-nak és Tagai Robinak a bizalmat és a támogatást! Bízom benne, hogy nem hozunk szégyent sem rájuk, sem a szurkolóinkra, sem magunkra!” – mondta Bútor Robi, aki már nagyon várja, hogy öt hónap után újra versenyautóba ülhessen.

Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra
Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra Bútor Róbert Tesztelt A Horvát VB-Futamra