Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Képek | Kultúra

Ballagás és érettségi kapcsán.

2023-05-14 18:20:00

Emlékezem . . .
Valahányszor átlépem középiskolám küszöbét, meghatottság lesz úrrá rajtam. A szívem a torkomban dobog. Előjönnek ifjúságunk csúcsának emlékei.
Amikor befejezéséhez közeledett az építkezés, tudtuk mi, Madáchosok, hogy tőlünk is átkerülnek diákok az akkor még „ Új Gimnázium ”- nak nevezett iskolába. III. osztályosok voltunk, Leblanc Zsoltné volt az osztályfőnökünk. Tartalmas, szép időszakot éltünk meg együtt a három év alatt. Az 1966/67-es tanévünket már a „dombon” kezdtük. Nem értettük, hogy utolsó évünkre miért tettek át bennünket. Miért nem felmenő rendszerben kezdett működni az iskola, mondjuk második osztálytól kezdve? Nem örültünk a változásnak, de bele kellett törődnünk. Nagy várakozással fogtunk neki az új tanévnek.
Négy negyedikes osztály volt. A mi osztályunk a IV. D. volt összesen 4 fiúval. Jól mutattak a tablónk 4 sarkában. Osztályfőnökünk Jakab Margit tanárnő volt. Történelmet tanított és a gyakorlati foglalkozásainkat vezette.
Sokan és sok felől, a környező településekről is jöttek tanulók, akikkel hamar összebarátkoztunk. Jó volt a hangulat. Ismerkedtünk az épülettel is, az aulával, a körfolyosóval, a szaktantermekkel és az addig számunkra ismeretlen „ függő folyosó ”- val. Szüneteink nagy részét itt töltöttük. Innen csodás a kilátás szeretett völgyvárosunkra.
Gimnáziumunk ünnepélyes avatására karácsony előtt került sor, december 21.- én. Most is előttem van az aulában függő hatalmas transzparens, rajta a Szophoklészt- től való idézettel amely így hangzik :
„SOK VAN MI CSODÁLATOS, DE AZ EMBERNÉL NINCS SEMMI CSODÁLATOSABB”

Történelemből és németből félévkor csak 4-es osztályzatot kaptam. Most is mosolygok, amikor eszembe jut az egyik, számomra örök nyomot hagyó német óránk. Német mondatomban - a hasonló szavak okán - ceruzát ettem a vajas kenyér helyett. Dőlt az osztály a nevetéstől. Szeretett Szász János tanár bácsink csak mosolygott a bajusza alatt. Mondanom sem kell, ezek után többé nem keverem össze a két szót.
Beleszoktunk új életünkbe amikor újabb – nekünk nem tetsző – döntéssel kellett megbirkóznunk. Mindenütt szalaggal jelzik az „érettség” - re , érettségire való felkészülés időszakát, amelyet szalagavató ünnepség keretében tűznek fel a végzősök ruhájára. Nekünk ez sajnos nem adatott meg. Igazgatónkat, Fabulya Lászlót nem tudtuk meggyőzni, hogy milyen fontos az ünnepi esemény számunkra.
A ballagás megható, egyben örömteli is volt. Végre vége az órákra járásnak, az „agytágítás”-nak, a sok-sok lépcső koptatásának. Végre vár a nagybetűs ÉLET.
Most már megszépítő messzeségbe tűnnek az át nem élt, valamint az átélt események. Ha csak egy kis időre is, de újra a vágyakkal és tervekkel teli emberke lehettem. Oly jó volt emlékezni rá!

Molnár P. Ani

Ballagás és érettségi kapcsán.
Ballagás és érettségi kapcsán. Ballagás és érettségi kapcsán. Ballagás és érettségi kapcsán. Ballagás és érettségi kapcsán.