Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Képek | Közélet

A Kívülről Megújult Szent József Plébánia

2022-10-27 17:12:32

A felújítások a Modern Városok Program és a Magyar Templom-felújítási Program keretében valósultak meg 2021-2022-ben.
A projekt zárórendezvényét október 28-án tartották Salgótarjánban, melyen Marton Zsolt váci püspök is részt vett. A projekt keretében felújításra került templomok és plébániák eredeti állapotukban nem, vagy csak részben voltak alkalmasak funkcióik ellátására, és nem voltak képesek megfelelően kiszolgálni az egyházközségek közösségi és hitéletét. Az épületek Salgótarjánban (8 projektelem)

A felméréseket 2021. év elején kezdték meg, a kivitelezési munkák tavaly szeptemberben kezdődhettek meg és az elkészült épületek mindegyikének műszaki átadása 2022. novemberéig meg fog történni.A felújításra kerülő épületeket és az építészeti tartalmakat az egyházmegyei főépítész és a helyi lelkipásztorok javaslatai alapján választották ki, majd véglegesítették.

Az épületek közel fele műemlék, másik része helyi védettséget élvező épület. A műemlék épületek esetében történeti kutatás, értékleltár készült, a munkák restaurátori szakfelügyelet mellett valósultak meg. Minden esetben elsődleges szempont volt a teljes állagmegóvás és a műszaki modernizáció.

A projekt zárórendezvényére a salgótarjáni Szent József plébániatemplomban került sor, a templom felújításának II. üteme szintén a jelen projekt keretében tudott megvalósulni. A záróeseményen részt vett és köszöntőt mondott a lebonyolító Váci Egyházmegye képviseletében Marton Zsolt váci püspök, a finanszírozó Magyar Kormány képviseletében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Salgótarján városvezetésének képviseletében dr. Huszár Máté alpolgármestere és Becsó Zsolt, a kerület országgyűlési képviselője.

Marton Zsolt megyéspüspök megköszönte mindenkinek a sikeres lebonyolítást, atyáknak, építészeknek, kivitelezőknek és a híveknek is, akik imáikkal támogatták a felújítási munkákat. "Régi vágyunk teljesült azzal, hogy néhány templomunk külsőleg és belsőleg megújulhatott, modernebb felszerelést kaphatott és ezáltal a lelkipásztorok az elkövetkező időszakban valóban lelkipásztorként tudnak majd tevékenykedni. Számunkra minden templom, kápolna elsősorban az imádság háza, ahol Egyházunk hívei évek, évtizedek vagy évszázadok óta Istent dicsérni jönnek össze, de egyben a magyar nemzeti kultúra kincsei. Nyitva állnak azon látogatók előtt is, akik műemlékként tekintenek rájuk és ebben a minőségben szeretnék felkeresni őket." - mondta a püspök.

Soltész Miklós államtitkár kifejtette, mennyire fontos Salgótarjánt az ország szívverésébe bekötni, és miként lehet ennek a folyamatnak részese az egyházi épületek felújítása. „A mai világban látjuk, mekkora szükség van a közösségekre, lelkileg mennyire támogatni és erősíteni kell egymást. Templomaink, közösségi házaink és tereink, katolikus intézményeink mindenképp a közösség erősítését szolgálják. Azt is látjuk, hogy ahol erre nem fordítanak figyelmet, ott a közösség széthullik, és adott esetben élhetetlenné válik a település”. Hozzátette, bízik abban, hogy a felújítások Salgótarján és környéke életére hosszú távon is gyümölcsözően fognak hatni.

Dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere köszönetet mondott Magyarország kormányának, hogy lehetővé tette Salgótarján számára a beruházást, a város egyházközségének pedig gratulált a program sikeres megvalósításáért. „Önkormányzatunk bízik abban, hogy a Modern Városok Program további gazdasági, stratégiai fontosságú projektjei is megvalósulhatnak a következő években, amikor - és reményeim szerint minél előbb - életünk visszatér a normális kerékvágásba.”

A felújítások a katolikus hívő lakosság életkörülményeinek javításához, a települések, és azok tágabb környezetének versenyképességének, turisztikai vonzerejének a növeléséhez is jelentősen hozzájárulnak. A településkép javulásával, az épített értékek megőrzésével, a beruházások által teremtett munkahelyekkel a Váci Egyházmegye közvetlenül, az infrastruktúra és a hitélet javításával pedig közvetett módon növeli a települések lakosságmegtartó képességét.

A beruházás teljes támogatási összege bruttó 3.418.700.000 Ft volt, amelyet teljes egészében a Magyar Kormány támogatása fedezett.

A Kívülről Megújult Szent József Plébánia
A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia A Kívülről Megújult Szent József Plébánia