Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Képek | Kiállítás

27 Megvalósult Álom

2022-01-06 05:43:39

Gabora Jánosnak és az általa megálmodott jótékonysági, nemzetközi teremlabdarúgó-tornának állítunk emléket a Városi Sportcsarnokban.

Január 8-án 16 órakor átadásra kerül az emlékterem, mely Gabora János tiszteletére került kialakításra és megnyílik a „27 megvalósult álom – a jótékonysági Gabora Gálák története képekben” című állandó tárlat.
A 27 gála összesen 85 millió forinttal támogatta városunk gyermekeket nevelő intézményeit. A tornák népszerűségét és sikerét az is mutatja, hogy 2018-ban a Real Madrid egykori játékosai, köztük négy BL győztes is pályára lépett a gála keretein belül.
Gabora János kiemelkedő munkásságáért Nógrád megyei Príma-díjat és Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át.

Huszonhét megvalósult álom címmel avatták fel a Gabora Jánosról elnevezett emléktermet
Beírta a nevét a sport- és várostörténetbe
1989. november 5-én rendezte meg először Gabora János a róla elnevezett terem-labdarúgótornát. Az utolsóra ؘ – néhány év kihagyásával – 2019. január 12-én került sor, minthogy 2020 elején a vírusjárvány állította meg a folyamatot, majd a névadó 2020 decemberében bekövetkezett halála vetett véget e sorozatnak.
A 27 alkalom azonban olyan értéke a sport- és várostörténetnek, amely elismeréseként – a múlt hét végén, a gálák időpontjában és helyszínén, a városi sportcsarnokban – a Salgótarjáni Rendezvény és Médiaközpont kezdeményezésére és szervezésében egy termet neveztek el Gabora Jánosról illetve avattak fel egy állandó emlékkiállítást.

Munkatársunktól

Salgótarján A megjelenteket a REMEK igazgatója, Balogh Katalin köszöntötte, majd dr. Dániel Zoltán alpolgármester – személyes emlékek felidézésével – méltatta Gabora János érdemeit. Kántor Zoltán az intézmény nevében dr.Csongrády Bélát kérte fel a visszatekintésre. A nyugalmazott lapszerkesztő, közíró felvázolta a megidézett pályaképét és a csaknem harmincéves sikertörténet főbb jellemzőit.

Gabora János 1953. március 16-án született Somoskőújfaluban és már gyermekkorában eljegyezte magát a labdarúgással. Misecska Sándor állította be a helyi ifik közé, majd tagja lett az NB III-as csapatnak is. Később gólerős támadóként igazolt a St. Volánhoz, majd a ZIM-hez. Sorkatonaként a Honvéd Köteles SE mezét viselte. 1978-ban súlyos térsérülése miatta felhagyott az aktív játékkal.
Pincérként számos neves vendéglátóipari egységben dolgozott. Egyik szentestén édesapjuk vetette fel, hogy újítsák fel a tarjáni pincér-zenész válogatottat. Öccsével, Attilával megfogadták a szülői tanácsot és összeszedték az érintettek.

E rendezvénytípus akkor lett rendszeres, amikor a névadó a Nógrád Volán Szabadidőközpont vezetője és a baglyasi sportklub elnöke lett. Egymás után következtek a látványos, jó hangulatú tornák, amelyeken részt vett sok egykori remek csapat. Például az Újpest Törőcsik Andrással, a Győr Hannich Péterrel, a Honvéd Esterházy Mártonnal, az UEFA-döntős Videoton Májer Lajossal. Az
SBTC színeiben pályára lépett a legendás Szojka Ferenc, s a Básti István, Répás Béla, Szalay Miklós alkotta középpályás sor is. Éveken át jelentettek nagy vonzerőt az FTC kiválóságai, köztük Nyilasi Tibor, Pintér Attila, s a zöld-fehérben is játszott Détári Lajos. Egyénileg a legnagyobb sztár a sokszoros válogatott német világbajnok, Lothar Matthaus volt, csapatként pedig 2018-ban a Real Madrid szereplése jelentette a csúcsot.

S e torna sportértékei, élményeket nyújtó, szórakoztató vonásai mellett legalább ilyen fontos volt jótékonysági jellege. Ugyanis számos helyi és környékbeli iskola- és óvodaközösség és megannyi mosolygó gyermek mondhatja el magáról, hogy valamilyen módon részesült e nemes célokra fordított 85 millió forintból.
Merthogy – mint Balás Róbert 2020. december 19-én a Nógrád Megyei Hírlapban
– amely végig népszerűsítője volt a gáláknak – megjelent nekrológjában idézte az elhunyttól származó, a gálák mottóját jelentő gondolatot, azaz ideológiák helyett konkrét tenni akarásra van szükség. Az utolsó interjút – alig több mint egy hónappal halála előtt – Balogh Tibor készítette Gabora Jánossal 2020. november 14-i dátummal. E helyütt mondta a kérdezett: – Most az a legfontosabb,hogy átvészeljük ezt a járványidőszakot. Vigyázzunk egymásra, fegyelmezetten, az utasításokat betartva éljük meg az előttünk lévő heteket. Bízom benne, hogy tavaszra eltűnik életünkből a vírus és akkor elkezdem az újabb szervezést. Azonban sajnos egyik remény sem vált valóra. A pandémia még mindig itt van közöttünk, a 28. rendezvény pedig a lehető legszomorúbb ok miatt nem valósulhatott meg, sőt az eddig formájában már soha többé nem is fog. De a múltját, a hátrahagyott örökséget őrizni kötelessége minden túlélőnek. Ezt ismerték fel mindazok, akik jóvoltából a mai névadóünnepség megvalósulhatott – hangsúlyozta dr. Csongrády Béla.

E beszéd után Fekete Zsolt polgármestere virágcsokorral köszöntötte Gabora János özvegyét és két leányát majd videoüzenetek hangzottak el az elhunythoz közel állt személyektől.

Írta.: Cs. B.

27 Megvalósult Álom
27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom 27 Megvalósult Álom