Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2011. November 24. 14:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó. A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre.

A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt - írja a Világgazdaság. A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is.

Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp, recesszió

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

2023. Február 04. 10:02, szombat | Belföld

Vihar - Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombaton.

2023. Február 04. 10:01, szombat | Belföld

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.