Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 17. 03:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: PAJERSZKI ATTILA

Zivatar és felhőszakadás is jöhet!

Zivatar és felhőszakadás is jöhet!

Erősen felhős, borult időben többfelé készülhetünk esőre, záporokra,

Szerdán A középső és a Dunától keletre eső tájakon pedig kifejezetten zivataros lehet a délután. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. A Dunántúlon és a középső tájakon az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Hajnalra többfelé pára, köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérséklet reggel 10 és 16 fok között alakulhat. Napközben nyugaton és északnyugaton 12 és 16, máshol 18 és 25 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön sok felhő lesz az égen, újabb esőre, záporokra kezdetben még többfelé, napközben az ország keleti felén készülhetünk. Rövid napos időszakok nyugaton lehetnek. A Dunántúlon és északkeleten erős lökések kíséhetik az északi szelet. A legmagasabb hőmérséklet 14 és 21 fok között alakulhat.

Pénteken már többfelé számíthatunk többórás napsütésre, de elszórtan kisebb eső, zápor átmenetileg még kialakulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délutánra 17 és 26 fok közé melegedhet a levegő, az alacsonyabb értékeket nyugaton, északnyugaton mérhetjük.

Hétvégén sok napsütésre van kilátás, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki átmenetileg kisebb zápor, esetleg gyenge zivatar. Élénk, egy-egy helyen erős lehet a keleties szél. Kora nyárias időre, délutánonként 23-28 fokos maximumokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szerdán főként a Dunántúlon és a középső tájakon hidegfronti hatás érvényesül, de bizonyos tünetek az ország más tájain is jelentkezhetnek.

Az érzékenyek körében továbbra is előfordulhatnak vérnyomáspanaszok, keringési problémák, alvászavarok, ízületi- és görcsös panaszok, fejfájás és migrén.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

A fülledt időben nehézlégzés, légszomj és rosszullét is előfordulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, ajánlott tehát kicsit rétegesebben öltözködni.

Az UV-sugárzás napközben csak nagyon kevés helyen érheti el az erős fokozatot, de ezeken a tájakon ilyenkor a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Kőris alacsony
Nyír nincs
Platán nincs
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék alacsony
Eperfafélék közepes
Fenyőfélék alacsony
Gombák alacsony
Mérséklődő pollenterhelés

Egyszerre nagyon sok növény virágpora található meg a levegőben, viszont a csapadékosabb időjárás miatt valamelyest csökkent a pollenterhelés.

Az eperfafélék pollenjei országszerte közepes, a pázsitfűféléké és a fenyőféléké pedig alacsony-közepes koncentrációban vannak jelen a levegőben.

Alacsony koncentrációban van jelen a tölgy, a platán, a kőris, a juhar, a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, a fűz, a gyertyán, a vadgesztenye, a bükk, a sás és az ernyősvirágzatúak pollenje.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul, de helyenként eléri a közepes szintet is.

Fotó: Pajerszki Attila (Az eső és a rossz idő nem tágít.....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.