Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2013. Október 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Zeneakadémia - Batta András: ez az épület több, mint hangversenyterem

Zeneakadémia - Batta András: ez az épület több, mint hangversenyterem

A Zeneakadémia több mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőttek fel, akik világhírűvé tették az intézményt - mondta a megújult Liszt Ferenc téri épület kedd esti megnyitóján Batta András rektor.

Ma ünnepeljük Liszt Ferenc, a Zeneakadémia alapítójának születésnapját, aki életével azt példázta, a zenének milyen óriási a hatalma az emberi lelken, kompozíciós művészete pedig azt, milyen erősen tudja fejleszteni a társadalmat a zene - fogalmazott.
Batta András felidézte: ebben az intézményben nőtt fel az a muzsikusgeneráció - Dohnányi, Bartók, Kodály, Weiner és Kálmán Imre -, amely "elindította" a 20. századi magyar zenét, majd ott tanult többek között Solti György, Reiner Frigyes, Ormándy Jenő, Fricsay Ferenc, Cziffra György, Anda Géza, Fischer Annie, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva is.
A Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett épület most eredeti formájában tér vissza - hangsúlyozta a rektor, emlékeztetve: a 2003-ban indult felújítási projektet valamennyi azóta hivatalba lépett magyar kormány támogatta. "Reméljük, az eljövendő kormányoknak is kedvence lesz a Zeneakadémia" - fogalmazott.
A 13,2 milliárdba kerülő felújítási projektet a magyar állam 10 százalékos hozzájárulása mellett az Európai Unió finanszírozta, és a rekonstrukció érdekében megmozdult a civil szféra is - mondta el a rektor.
Batta András szólt a nyitóhangversenyről is, kiemelve: a műsor a Zeneakadémia épületének lelkét kívánja tükrözni.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.