Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. December 12. 09:55, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Zárolták az Ipoly által elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására elkülönített pénzt

Zárolták az Ipoly által elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására elkülönített pénzt

A Belügyminisztérium zárolta azt az 50 millió forintot, amelyet az Ipoly folyó által rendszeresen elöntött ipolytarnóci ingatlanok kiváltására különítettek el.

A lakók így nem tudnak elköltözni, noha már a cserelakásokat is kiválasztották - tájékoztatta a Nógrád megyei falu polgármestere kedden az MTI-t.
Szabó Tibor elmondta: Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára közölte vele levélben, hogy a pénzt zárolták, és leírta azt is, hogy különböző problémák miatt az ártéri ingatlanok ügyét egyébként sem lehetett volna egységesen kezelni, így a problémára más megoldást kell keresni.
Ipolytarnóc korábban 50 millió forintot nyert az Ipoly gátjának megerősítésére, de mivel a hatósági vizsgálatok során kiderült, hogy a munkát ennyi pénzből nem lehet elvégezni, a falu visszaadta a pénzt. Nagy Andor (KDNP), a térség országgyűlési képviselője javaslatára a parlament 2011 decemberében 50 millió forintot különített el a kiváltásra, ami nyolc lakásban kilenc családot érintett volna.
A polgármester elmondta: a minisztérium két munkatársa márciusban helyszíni szemlét tartott, fényképeket készített, elvitték az ingatlanok adatanyagait, majd a Nógrád Megyei Kormányhivatal elkészítette a műszaki felméréseket.
Az érintett lakók májusban Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak közös levélben, sürgős tájékoztatást kérve arról, hogy mikor történik meg a kiváltás, de nem kaptak választ - közölte Ipolytarnóc vezetője.
"Szaló Péter az állami pénzekkel történő gazdálkodás mögé bújva azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a belügyi tárca számára csak egy megoldás létezik, az 50 millió forint zárolása" - mondta Szabó Tibor. Hozzátette: a levélben írt kifogásokat kategorikusan visszautasítja.
Tájékoztatása szerint hat ingatlannak rendben van a tulajdonjoga, vagyis a problémát lehetett volna egységesen intézni. A polgármester szerint kérdés, hogy miért nem vették igénybe a tárca jogászait, miért nem egyeztettek egyenként a lakókkal, illetve azokkal, akik eladásra kínálták az ingatlanokat, továbbá miért nem egyeztettek a szolgáltatókkal és a jelzálogot bejegyzőkkel. "Magukra hagyták az embereket" - mondta Szabó Tibor.
Nézete szerint mivel nem tudták megoldani a gátépítést, majd a lakások kiváltását sem, marad a harmadik lehetőség: az Ipoly folyó a magyar állam tulajdona, a szakaszra 2503 méter hosszúságú töltést kell építeni, aminek becslések szerinti bekerülési költsége 600 millió forint.
Az ipolytarnóci nyolc ingatlant 2009 decembere óta hatszor öntötte el az árvíz.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - Mahosz-szóvivő: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője.

2024. Május 21. 08:45, kedd | Helyi

Először bocsátottak fel 5G-műholdakat Oroszországban.

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot - közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram

2024. Május 21. 08:35, kedd | Helyi

A Li Auto kínai elektromosjármű-gyártó negyedéves bevétele nőtt, profitja csökkent.

A Li Auto Inc. kínai elektromosautó-gyártó bevétele 36,4 százalékkal nőtt, adózott eredménye ugyanakkor 36,7 százalékkal esett a március végével záródott ide első negyedévben.

2024. Május 21. 08:00, kedd | Helyi

Májusi idő elszórt záporokkal.

Kezdetben csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, majd délután dél felől egy kiterjedt zivatarrendszer éri el a Dunántúlt, mely a délutáni és az esti órákban egyre többfelé fog zivatarokat okozni.