Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 31. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Záporos, zivataros péntek.

Záporos, zivataros péntek.

Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és a naposabb időszakok mellett többfelé kell készülni záporra, zivatarra, akár ismétlődő jelleggel is.

Pénteken Heves zivatarok, sőt zivatarrendszerek is kialakulhatnak, melyeket jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetnek. A déli-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalra északon foltokban pára, köd képződhet. Reggel 9-16 fokot mérhetünk. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a délnyugati, nyugati szél. A legmelegebb órákban 21-30 fokot mutathatnak a hőmérők, az Alföld keleti, délkeleti és déli tájain számíthatunk a legmelegebbre.

Vasárnap már több napsütésre számíthatunk, és csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. Többfelé élénk, északon, északkeleten erős lesz a nyugatias szél. Délutánra 23 és 30 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn és Kedden ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, illetve felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért heves viharokra is számítani kell. Hétfőn 22 és 29, Kedden 20 és 27 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Pollenjelentés
Fenyőfélék alacsony
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék alacsony
Bálványfa alacsony
Hárs alacsony

Gombák közepes


Pázsitfűfélék

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék virágporának mennyisége közepes szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a fenyőfélék és a bálványfa pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma közepes szinten van jelen.

Orvosmeteorológia

Pénteken meleg- és hidegfronti tünetek egyaránt jelentkezhetnek.

Fejfájás, migrén, görcsös és gyulladásos jellegű panaszok egyaránt előfordulhatnak, keringési panaszok, vérnyomásproblémák és szívpanaszok is jelentkezhetnek, nő a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata.

Ugyanakkor mellkasi és légzési panaszok, valamint szédülés is jelentkezhet, fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős-nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken sokfelé kialakulhat zápor, zivatar, illetve felhőszakadás és jégeső is, ezért számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenő látótávolságra.

Néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

A déli-délkeleti szél zivataroktól függetlenül többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viszont viharos széllökésekre is számítani kell, így jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Hajnalban, reggel északon foltokban pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A napos időszakokban érdemes vezetés közben naposzemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.