Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 22. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Záporok, zivatarok jönnek!

Záporok, zivatarok jönnek!

Egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel.

Szombaton Erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Hajnalban 16-25, napközben 27-38 fokot mérhetünk, nyugaton, északnyugaton már mérséklődik a hőség, illetve a zivatarokat követően hirtelen több fokkal csökken majd a hőmérséklet.

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők, viszont már csak helyenként alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok. Élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Mindenhol megszűnik a kibírhatatlan hőség, de még így is 26 és 33 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem valószínű. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 26 és 31 fok közé melegszik délutánra a levegő. Már többfelé frissebb lesz a hajnal.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Egy-egy futó zápor néhol délnyugaton és délen fordulhat elő. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Szerdán már több tájegységünkön is kialalkulhatnak záporok, zivatarok. A legmelegebb órákban 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Lórom alacsony
Útifű közepes
Csalánfélék magas

Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erős pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a magas, a pázsitfűféléké többfelé a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, esetenként magas tartományban alakul.

Közepes-magas koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton nyugat-északnyugat felől egyre többfelé hidegfronti hatás fog érvényesülni, de az Alföldön még sokfelé a hőség okozhat tüneteket.

Így fejfájás, migrén, keringési panaszok, szívproblémák, légzési nehézségek és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Nő a sztrók és az infarktus kockázata.

A feltámadó szél miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az Alföldön viszont még sokfelé kánikulára, hőségre számíthatunk, ami sokak szervezetét fogja megterhelni - különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre! A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, szédülés, rosszullét is jelentkezhet.

A meleg éjszakákon sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel.

Emiatt többfelé találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal, az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság, valamint helyenként akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell, emiatt jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A meleg időben tompábbak lehetünk, lassabban reagálhatunk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.