Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 16. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Záporok, zivatarok frissítenek!

Záporok, zivatarok frissítenek!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Egy súroló hidegfront hatására helyenként, elsősorban hazánk északkeleti, keleti harmadán alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok.

Vasárnap Többfelé élénk lesz a légmozgás, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre kell számítani. Délutánra 24 és 31 fok közé melegszik a levegő, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Kedden és Szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Érkezik a kánikula: kedden 28 és 34, szerdán már 31 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A jelenlegi számítások szerint hétvégéig kitart, sőt fokozódik a hőség, csütörtökön és pénteken már 33-38 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Csapadék nem valószínű. Pénteken feltámad a déli szél, majd előreláthatólag az esti órákban érkezik egy lehűlést hozó hidegfront.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap egy gyenge hidegfront súrol minket, ami fejfájást, migrént, szédülést okozhat.

Emellett nagy lesz a napi hőingás, ez fokozhatja a panaszokat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! 10 és 15 óra között országszerte nagyon erős, néhol extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap főként az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve felén számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, amelyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság.

Többfelé élénk, zivatar környezetében erős, viharos széllökés csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 18:29, kedd | Helyi

A világ egyetlen városa, ahol NINCSENEK TÖRVÉNYEK

Mind alapvetőnek vesszük a jogszabályokat, hogy rendőrök vigyáznak ránk, na meg hogy van a lakóhelyünkön elektromosság és ivóvíz. De milyen lehet az a hely, ahol más törvények uralkodnak

2024. Június 25. 15:00, kedd | Helyi

Iskolaőri értekezlet és továbbképzés Nógrád vármegyében

A tanév végén rendezték meg a már hagyománnyá váló, iskolaőröknek szóló munkaértekezletet és szakmai továbbképzést.

2024. Június 25. 13:00, kedd | Helyi

Gyakorlaton vettek részt tűzoltóink.

Vármegyei ellenőrző gyakorlatot tartott a napokban a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy növényi olajokat előállító üzemben, Szarvasgedén.

2024. Június 25. 09:45, kedd | Helyi

A hétvége eseményei.

Letért az úttestről és az árokba hajtott egy személyautó,Letért az úttestről és egy ház falába csapódott egy személyautó,Összeütközött két személyautó.