Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 16. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Záporok, zivatarok frissítenek!

Záporok, zivatarok frissítenek!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Egy súroló hidegfront hatására helyenként, elsősorban hazánk északkeleti, keleti harmadán alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok.

Vasárnap Többfelé élénk lesz a légmozgás, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre kell számítani. Délutánra 24 és 31 fok közé melegszik a levegő, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Kedden és Szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Érkezik a kánikula: kedden 28 és 34, szerdán már 31 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A jelenlegi számítások szerint hétvégéig kitart, sőt fokozódik a hőség, csütörtökön és pénteken már 33-38 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Csapadék nem valószínű. Pénteken feltámad a déli szél, majd előreláthatólag az esti órákban érkezik egy lehűlést hozó hidegfront.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Hárs alacsony
Szelídgesztenye alacsony
Libatopfélék alacsony

Gombák magas


Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap egy gyenge hidegfront súrol minket, ami fejfájást, migrént, szédülést okozhat.

Emellett nagy lesz a napi hőingás, ez fokozhatja a panaszokat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! 10 és 15 óra között országszerte nagyon erős, néhol extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap főként az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve felén számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, amelyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság.

Többfelé élénk, zivatar környezetében erős, viharos széllökés csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.